Το 1840, σύμφωνα με τις εγκυρότερες πηγές, ιδρύθηκε το πρώτο χειροκίνητο ζυθοποιείο στην Ελλάδα

Η ελληνική λέξη ζύθος σχετίζεται με το ρήμα ζέω, που σημαίνει βράζω και φαίνεται πως χρησιμοποιείτο για να δηλώσει το ποτό των Αιγυπτίων από κριθάρι.

Στην Ελλάδα, ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, θεωρούσε τη μπύρα πολύτιμο φάρμακο. Ο Όμηρος περιγράφει πως ο Αλκίνοος, ο βασιλιάς των Φαιάκων, είχε στο παλάτι του χρυσούς και αργυρούς κρατήρες γεμάτους «κρίθινον οίνον» (μπίρα).

Όταν ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας Όθωνας, εγκαταστάθηκε στη χώρα μας το 1833, έφερε μαζί του από την ιδιαίτερη πατρίδα του (Βαυαρία) επιστήμονες και ειδικούς τεχνίτες, προκειμένου να τονώσει την εγχώρια βιομηχανία. Έτσι το 1840, σύμφωνα με τις εγκυρότερες πηγές, ιδρύθηκε το πρώτο χειροκίνητο ζυθοποιείο στην Ελλάδα, για τις ανάγκες των Βαυαρών αξιωματούχων και στρατιωτικών που βρίσκονταν εκείνη την εποχή στη χώρα.

Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί επακριβώς ποιος από τους Μέλχερ (Melcher), Φίσερ (Fischer), Βάβεκ (Waweck) και Ζέελ (Seel), που είχαν ανοίξει ζυθοποιεία-ζυθοπωλεία στην Αθήνα κατά την περίοδο 1840-1850, ήταν ο δημιουργός του. Το 1866, ο Ιωάννης Φιξ (Φουξ), που βρισκόταν στην Ελλάδα από το 1850, αγόρασε από τους κληρονόμους του Μέλχερ το ζυθοποιείο -όπου είχε εργαστεί νωρίτερα, μαθαίνοντας την τέχνη του ζυθοποιού- για να δημιουργήσει μία από τις πλέον ιστορικές ελληνικές μπίρες.

Αργότερα, ζυθοποιεία σε διάφορες περιοχές της χώρας δημιούργησαν και Έλληνες παραγωγοί, αρχικά ο Λορέντζος Μάμος στην Πάτρα (1876) και κατόπιν οι Κ. Λάμπρος, Δαμιανός, Κωστής και αδελφοί Μ.& Ε. Κλωναρίδης στην Αθήνα, ο Στέλιος Τσοκαρόπουλος στον Πειραιά, καθώς και οι Μαγγιόλος-Καραμπέτσος και Πέτρος Μάμος -ο πρώτος Έλληνας διπλωματούχος ζυθοποιός- στην Πάτρα.

Αλλά και στη Θεσσαλονίκη, το 1892 ιδρύθηκε από τους Γιόζεφ Μισραχή (Josef Misrachi) και Σολομών Φερνάντεζ (Solomon Fernadez) ένα εξαιρετικά σύγχρονο για την εποχή του ζυθοποιείο. Στη συνέχεια, επέκτεινε τις εγκαταστάσεις του και μετονομάστηκε σε «Ζυθοποιείο Όλυμπος», ενώ αργότερα συνενώθηκε με το «Ζυθοποιείο Νάουσα», συγκροτώντας το «Ζυθοποιείο Όλυμπος-Νάουσα». Το 1928 απορροφήθηκε από την εταιρεία Φιξ και λειτούργησε έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν σταμάτησε τη δραστηριότητά του.

Με πληροφορίες από visitgreece.gr

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις