Τι ποσότητες από αυτά τα τρόφιμα πρέπει να τρώμε

Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά: Αυτές είναι οι έξι τροφές που θωρακίζουν το καρδιαγγειακό σύστημα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο McMaster και το Hamilton Health Sciences του Ινστιτούτου Έρευνας Πληθυσμιακής Υγείας (PHRI) στον Καναδά κατέληξαν στο συμπέρασμα όσοι δεν καταναλώνουν αρκετές ποσότητες από τις παραπάνω ομάδες τροφίμων διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Διαπίστωσαν επίσης ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα με την κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων δημητριακών ολικής αλέσεως ή με την αποφυγή επεξεργασμένων αλλαντικών.

Οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από τη μεγάλης κλίμακας παγκόσμια μελέτη Prospective Urban and Rural Epidemiological (PURE) του PHRI. Επανέλαβαν τα ευρήματά τους σε πέντε ανεξάρτητες μελέτες που σχεδιάστηκαν για τη μέτρηση των αποτελεσμάτων σε διαφορετικές περιοχές σε όλο τον κόσμο και σε άτομα με ή χωρίς προηγούμενη καρδιαγγειακή νόσο.

Πόσο πρέπει να καταναλώνουμε από κάθε ομάδα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, θα πρέπει να καταναλώνουμε:

-Φρούτα: 2-3 μερίδες ημερησίως
-Λαχανικά: 2-3 μερίδες ημερησίως
-Ξηροί καρποί: 1 μερίδα ημερησίως
-Γαλακτοκομικά: 2 μερίδες ημερησίως
-Όσπρια: 3–4 εβδομαδιαίες μερίδες την εβδομάδα
-Ψάρια: 2-3 εβδομαδιαίες μερίδες την εβδομάδα

Όσον αφορά τα δημητριακά ολικής αλέσεως θα πρέπει να περιοριστούμε σε μία μερίδα ημερησίως και το ίδιο ισχύει επίσης για το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας ή τα πουλερικά.

Σημειώνεται πως τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το θάνατο 17,5 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως, και μέχρι το 2030 αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει τα 23 εκατομμύρια.

Παγκοσμίως, 1 στους 10 ανθρώπους ηλικίας 30-70 ετών πεθαίνουν πρόωρα από καρδιαγγειακά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά τουλάχιστον το 80% αυτών των πρόωρων θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί ή να αναβληθεί με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και με τακτικό έλεγχο. Η διακοπή του καπνίσματος, η σωστή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νόσων.

Πηγή: TheTOC

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις