Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, ο FAO επισημαίνει: «Μπροστά στις παγκόσμιες κρίσεις, χρειάζονται παγκόσμιες λύσεις περισσότερο από ποτέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, που γιορτάζεται φέτος στις 16 Οκτωβρίου, είναι μια ετήσια υπενθύμιση ότι η επισιτιστική ανασφάλεια και ο υποσιτισμός παραμένουν ευρέως διαδεδομένα και πρόκειται να επιδεινωθούν χάρη σε μια σειρά συνεχιζόμενων απειλών, όπως η κλιματική αλλαγή, ο πληθωρισμός, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις και άλλα. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και γιατί είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και πώς ξεκίνησε;

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου. Εορτάζει την ίδρυση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ το 1945. Εκατοντάδες εκδηλώσεις και δραστηριότητες προβολής σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνουν κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, κοινό και μέσα ενημέρωσης για την προώθηση της ευαισθητοποίησης και της δράσης για όσους υποφέρουν από την πείνα.

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Ποιο είναι το φετινό θέμα

Το φετινό θέμα είναι «Να μην αφήσεις κανέναν πίσω». Ο FAO λέει ότι η πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα και η διαθεσιμότητα αυτών εμποδίζεται όλο και περισσότερο από τις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο για το 80% των ανθρώπων που ταξινομούνται ως «ακραίοι φτωχοί» που ζουν σε αγροτικές περιοχές. Έχουν πληγεί περισσότερο από ανθρωπογενείς και φυσικές καταστροφές. Ορισμένοι είναι επίσης περιθωριοποιημένοι λόγω φύλου και εθνικής καταγωγής.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, ο FAO λέει: «Μπροστά στις παγκόσμιες κρίσεις, χρειάζονται παγκόσμιες λύσεις περισσότερο από ποτέ. Στοχεύοντας για καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή, μπορούμε να μεταμορφώσουμε τα συστήματα αγροδιατροφής και να αναπτύξουμε καλύτερα, εφαρμόζοντας βιώσιμες και ολιστικές λύσεις που λαμβάνουν υπόψη την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα».

Γιατί είναι σημαντική η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής;

Οι ανθρώπινες στατιστικές είναι έντονες. Σχεδόν ένας στους 10 ανθρώπους στον κόσμο υποσιτίζεται, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Παγκοσμίως, περίπου ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών παρουσίασαν καθυστέρηση το 2020, πολλά ως αποτέλεσμα ανεπαρκούς διατροφής. Ενώ το ένα πέμπτο των ανθρώπων στην Αφρική αντιμετώπισαν την πείνα πέρυσι.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι 670 εκατομμύρια άνθρωποι – το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού – θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την πείνα το 2030.

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

unsplash

Η έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) για την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στον κόσμο για το 2022, αναφέρει ότι η παγκόσμια πείνα αυξήθηκε πέρυσι. Υπολογίζει ότι έως και 828 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως επλήγησαν από την πείνα το 2021. Λέει ότι αυτό αντικατοπτρίζει τις «επιτεινόμενες ανισότητες μεταξύ και εντός των χωρών λόγω ενός άνισου προτύπου οικονομικής ανάκαμψης μεταξύ των χωρών και των μη ανακτήσιμων απωλειών εισοδήματος μεταξύ εκείνων που πλήττονται περισσότερο από τον COVID- 19 πανδημία».

Ο FAO λέει επίσης ότι οι προβλέψεις υποδηλώνουν ότι 670 εκατομμύρια άνθρωποι θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την πείνα το 2030. Αυτό είναι το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού – και ο ίδιος αριθμός με όταν ξεκίνησε η ατζέντα του 2030 το 2015 – και παρά τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) του ίδιου του ΟΗΕ ) «μηδενικής πείνας» μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Τι είναι η επισιτιστική ανασφάλεια και γιατί αυξάνεται;

Ο ΟΗΕ ορίζει την επισιτιστική ασφάλεια ως όταν ένα άτομο έχει «τη φυσική, κοινωνική και οικονομική πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και θρεπτική τροφή που καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες και τις διατροφικές του προτιμήσεις για μια δραστήρια και υγιεινή ζωή». Η έκθεση του FAO αναφέρει ότι 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετώπιζαν μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια το 2021 – ενώ το 11,7% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετώπισε επισιτιστική ανασφάλεια σε σοβαρά επίπεδα, ένα αυξανόμενο ποσοστό που αντανακλά την επιδείνωση της κατάστασης. Περισσότεροι από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή το 2020.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που επιδεινώθηκε από την πανδημία του COVID-19 και τις συγκρούσεις όπως αυτή στην Ουκρανία, έχουν επίσης προκαλέσει επικίνδυνες ελλείψεις τροφίμων για τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου. Αναφέρει ότι η Ουκρανία και η Ρωσική Ομοσπονδία προμηθεύουν το 30% και το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και αραβοσίτου αντίστοιχα, καθώς και ότι είναι κορυφαίοι εξαγωγείς λιπασμάτων. Τουλάχιστον 50 χώρες εισάγουν περίπου το ένα τρίτο του σιταριού τους από αυτές, με πολλές αφρικανικές και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (ΛΑΧ) να εισάγουν έως και το 50%. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η σύγκρουση έχει προκαλέσει ξαφνική και απότομη μείωση των εξαγωγών από την Ουκρανία.

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

pixabay

Τι γίνεται για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας και της κακής διατροφής;

Ο FAO λέει ότι τώρα είναι η ώρα για τις κυβερνήσεις να επαναξιολογήσουν την υποστήριξή τους στα τρόφιμα και τη γεωργία. Λέει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο αυτό ανήλθε κατά μέσο όρο σε σχεδόν 630 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το 2013-2018. Ωστόσο, ο FAO λέει ότι «η μερίδα του λέοντος στοχεύει τους αγρότες μεμονωμένα, μέσω εμπορικών πολιτικών και πολιτικών αγοράς και δημοσιονομικών επιδοτήσεων που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την παραγωγή. Όχι μόνο στρεβλώνει μεγάλο μέρος αυτής της αγοράς στήριξης, αλλά δεν φτάνει σε πολλούς αγρότες, βλάπτει το περιβάλλον και δεν προωθεί την παραγωγή θρεπτικών τροφίμων».

Ο οργανισμός επισημαίνει επίσης ότι οι παρεμβάσεις στο εμπόριο και στην αγορά μπορούν να υπονομεύσουν την οικονομική προσιτότητα και τη διαθεσιμότητα θρεπτικών, υγιεινών τροφίμων. Σε πολλές χώρες, οι επιδοτήσεις επικεντρώνονται σε βασικά τρόφιμα, αποθαρρύνοντας έτσι τα λιγότερο επιδοτούμενα προϊόντα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Ως εκ τούτου, ο FAO καλεί τη δημόσια στήριξη να επαναπροσδιοριστεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε πιο οικονομικά θρεπτικά τρόφιμα.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εκτιμά ότι θα χρειαστούν 60% περισσότερα τρόφιμα για τη διατροφή του κόσμου μέχρι το 2050. Ωστόσο, ο παγκόσμιος γεωργικός τομέας δεν είναι καλά εξοπλισμένος για να καλύψει αυτή τη ζήτηση. Γι’ αυτό το Φόρουμ ξεκίνησε την πλατφόρμα Καινοτομίας με Σκοπό το 2018. Πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας συνεργασία που διευκολύνει την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και άλλων καινοτομιών για να μεταμορφώσει τον τρόπο παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης των τροφίμων μας. Η πλατφόρμα συνεργάζεται με περισσότερα από 50 ιδρύματα-εταίρους και 1.000 ηγέτες σε όλο τον κόσμο για να αξιοποιήσει τις αναδυόμενες τεχνολογίες για να κάνει τα συστήματα τροφίμων μας πιο βιώσιμα, χωρίς αποκλεισμούς και αποτελεσματικά.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις