Η Τουρκία ζήτησε να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες σχετικά με το πόσο λεπτές πρέπει να είναι οι φέτες του κρέατος ντονέρ, από τι πρέπει να αποτελείται

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους ευρωπαϊους εστιάτορες, η αίτηση που έχει καταθέσει η Τουρκία για να κατοχυρώσει την πιο γνωστή της σπεσιαλιτέ, το ντονέρ κεμπάπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία ζήτησε να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες σχετικά με το πόσο λεπτές πρέπει να είναι οι φέτες του κρέατος ντονέρ, από τι πρέπει να αποτελείται το κρέας και ότι πρέπει να υπάρχει ένα «συγκεκριμένο πρότυπο» στην παραγωγή του. Η χώρα θέλει να κατοχυρώσει την ονομασία ντονέρ κεμπάπ στην Ευρώπη, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο από εκείνους που συμμορφώνονται με την κατοχυρωμένη μέθοδο παραγωγής και τις προδιαγραφές που η ίδια προτείνει.

Αυτό τι σημαίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές αυτές; Ότι μόνο μεγάλες πλάκες βοδινού και αρνίσιου κρέατος οριζόντια κομμένες σε κομματάκια πάχους 3 έως 5 χιλιοστών θα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως ντονέρ, ενώ τα κομματάκια κοτόπουλου θα μπορούν να έχουν πάχος μεταξύ ενός και δύο εκατοστών.

Εάν η πρόταση καταφέρει να περάσει την τρίμηνη διαδικασία της Ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, θα υπάρχει πλέον ένα ενιαίο πρότυπο της ΕΕ για το τι μπορεί να ονομάζεται ως κεμπάπ ντονέρ και τα εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει να τηρούν.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις