Ο γαστρονομικός θησαυρός της Σαντορίνης
Από τη διάσημη ΠΟΠ φάβα έως τα ξεχωριστά κρασιά του τοπικού αμπελώνα
Η κουζίνα της Σαντορίνης βασίζεται κυρίως στα αγροτικά της προϊόντα, θρεμμένα με το ηφαιστιογενές της χώμα, τη δροσιά της θάλασσας και τον αιγαιοπελαγίτικο ήλιο.
Επίκεντρο της σαντορινιάς διατροφής, «το» φάβα, όπως λέγεται από τους ντόπιους, προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, είναι ένας πανάρχαιος καρπός με ξεχωριστή φυσική νοστιμιά. Γευτείτε τη φρεσκοβρασμένη με μόνο τα αρώματά της και λίγο λαδάκι ως ορεκτικό. «Παντρεμένη» με ντομάτα, κρεμμυδάκια και κάπαρη, με σάλτσα από μελιτζάνα ή με κομματάκια χοιρινού ως κανονικό γεύμα. Φαβατόσουπα, κεφτεδάκια φάβας, φαβατόρυζο, φάβα στις ομελέτες. Φάβα παντού!
Με βάση το ψάρι, ξεχωριστή επιλογή αποτελεί η τοπική μπραντάδα. Αφράτο φιλέτο μπακαλιάρου με κουρκούτι, συνοδευμένος από μια ραφινάτη σκορδαλιά με μελιτζάνα. Αλλά και πιτάκια αθερίνας, ή ψαράκια σαβόρι, τηγανισμένα με ξύδι και σκόρδο.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις