Πότε βάζουμε τα αλάτι, γιατί κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια και ποιος είναι ο ιδανικός χρόνος μαγειρέματος

Μπορεί τα μακαρόνια να θεωρούνται ένα εύκολο και γρήγορο φαγητό, όμως έχουν κι αυτά τα «μυστικά» τους.

Αυτά είναι μερικά tips για το μαγείρεμά τους

1. Για το ιδανικό βράσιμο πρέπει να υπολογίσουμε περίπου 1 λίτρο νερό για κάθε 100γρ. ζυμαρικών.

2. Το μέγεθος της κατσαρόλας πρέπει να είναι τέτοιο ώστε τα ζυμαρικά να κινούνται για να βράσουν σωστά, χωρίς να κολλήσουν μεταξύ τους.

3. Υπολογίστε περίπου 7γρ. αλάτι, δηλαδή ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού, για κάθε 100γρ. ζυμαρικών. Αλατίστε μόλις το νερό βράσει και πριν ρίξετε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα.

4. Ανακατεύετε τακτικά τα ζυμαρικά όσο βράζουν και μην σκεπάζετε ποτέ την κατσαρόλα.

5. Μην προσθέτετε λάδι στο νερό όσο βράζουν τα μακαρόνια. Αυτό θα εμποδίσει τη σάλτσα να «δέσει» με τα μακαρόνια.

6. Στην ιταλική κουζίνα, ο ιδανικός τρόπος μαγειρέματος είναι τα ζυμαρικά «al dente», δηλαδή «στο δόντι». Αυτό σημαίνει, τόσο μαγειρεμένα ώστε, όταν τα δαγκώνουμε να είναι ελαφρώς σκληρά και να αισθάνεται κανείς «στο δόντι» μια μικρή αντίσταση.

7. Στον συνολικό χρόνο βρασμού των ζυμαρικών θα πρέπει να υπολογίσετε και τον χρόνο δεσίματος με τη σάλτσα. Υπολογίστε λοιπόν 1 με 2 λεπτά λιγότερα στο βράσιμό τους.

8. Μετά το βράσιμο απλώς στραγγίστε τα και ποτέ μην τα ξεπλένετε με νερό.

9. Κρατήστε λίγο από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια για να το χρησιμοποιήσετε ώστε να «δέσετε» τη σάλτσα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις