Αυξημένο ενεργειακό κόστος και άνοδος των τιμών των πρώτων υλών πιέζουν τους επαγγελματίες

Από 13,80 ευρώ 18 ευρώ το κιλό εκτιμά πως θα κυμανθούν φέτος οι τιμές στα παραδοσιακά γλυκίσματα των Χριστουγέννων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, Ιωάννης Γλύκος.

«Δεν έχουμε καμία αύξηση από πέρυσι γιατί τα βούτυρα έχουν σταθεροποιηθεί» είπε συμπληρώνοντας ότι «τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες θα μείνουν στις ίδιες τιμές για όλη τη σεζόν. Δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση» σημείωσε μιλώντας στο ΕΡΤnews.

Ο κ. Γλύκος πάντως εξήγησε ότι  αυξημένο ενεργειακό κόστος καθώς και η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών επιβαρύνουν τους επαγγελματίες. «Πριν από δύο χρόνια ο τόνος του κακάο είχε 2.000 δολάρια. Έφτασε μέχρι και τα 12.000 δολάρια. Εμείς όμως κρατήσαμε τις τιμές όσο μπορούσαμε. Αντί να κάνουμε αύξηση 300%, κάναμε μόνο 20% με 30% και προσπαθήσαμε να απορροφήσουμε όλον τον κραδασμό. Όμως πλέον δεν βγαίνουμε, τα μαγαζιά μας δεν βγαίνουν πέρα».

Σχετικά με την αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές που παρατηρείται στο κακάο επισήμανε ότι αυτό δεν έχει φανεί στην ελληνική αγορά. «Τώρα υπάρχει μία σταθεροποίηση και μία πτώση στο κακάο, η οποία όμως δεν έχει φανεί στις τιμές της σοκολάτας. Παλιά αγοράζαμε σοκολάτα 4 με 4,5 ευρώ το κιλό, φτάσαμε να την αγοράζουμε 12 ευρώ και σήμερα πληρώνουμε 9 με 10 ευρώ. Το κακάο έπεσε από τα 12.000 στα 6.000 δολάρια, αλλά δεν έχει μετακυλιστεί ακόμα η μείωση στις τιμές μας».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις