Κορινθιακή σταφίδα: Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την φετινή παραγωγή – Τι λένε αγρότες της Νεμέας

Εκτιμάται ότι η παραγωγή θα ξεπεράσει φέτος τους 12.000 τόνους από 10.000 την περσινή χρονιά
Συγκρατημένα αισιόδοξοι είναι για τη φετινή παραγωγή οι αγρότες που καλλιεργούν την κορινθιακή σταφίδα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αγροτών από την περιοχή της Νεμέας, μέχρι στιγμή η χρονιά κυλάει ομαλά, αλλά όλα θα κριθούν ανάλογα από τις καιρικές συνθήκες μέχρι την συγκομιδή της κορινθιακής σταφίδας στο τέλος Αυγούστου.
Σημειώνεται ότι η Νεμέα παράγει ένα από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου, το Αγιωργίτικο, παράγει και κορινθιακή σταφίδα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περσινή σοδειά υπολογίζεται πως δεν ξεπέρασε τους 10.000 τόνους, ενώ φέτος, με βάση τις εκτιμήσεις, οι προβλέψεις δείχνουν μια παραγωγή κοντά στους 12.000 τόνους. Επίσης, η τιμή της πέρυσι έφτασε ακόμη και τα 3 ευρώ το κιλό.
Μικρό ενδιαφέρον για καλλιέργεια
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 95.000 στρέμματα καλλιέργειας που καλλιεργούνταν πριν την πανδημία του κορονοϊού, σήμερα η έκταση έχει περιοριστεί -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης- ακόμη και στα 70.000 στρέμματα.
Η μείωση αυτή οφείλεται εν μέρει στο χαμηλό ενδιαφέρον των νέων για το επάγγελμα, αλλά και στο γεγονός ότι πρόκειται για μια απαιτητική, δαπανηρή και μακροχρόνια καλλιέργεια.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις