«Για εμάς τους Ιταλούς, η κουζίνα δεν είναι μόνο φαγητό ή ένα σύνολο συνταγών» δήλωσε η Ιταλίδα Πρωθυπουργός

Η αρμόδια επιτροπή της Unesco αναγνώρισε την ιταλική κουζίνα ως άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά για εθνική κουζίνα.

Έως σήμερα η  αναγνώριση αυτή είχε δοθεί σε μεμονωμένα πιάτα διαφόρων χωρών, αλλά όχι σε εθνική κουζίνα στο σύνολό της.

Η απόφαση επιβεβαιώθηκε σήμερα από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι προ της επίσημης ανακοίνωσης από την UNESCO η οποία δήλωσε  πως «τιμά την ταυτότητά μας. Γιατί για εμάς τους Ιταλούς, η κουζίνα δεν είναι μόνο φαγητό ή ένα σύνολο συνταγών. Είναι πολλά περισσότερα: πολιτισμός, παράδοση, εργασία, πλούτος», ένα πρωτότυπο «που μας κάνει περήφανους και μας παρέχει ένα φανταστικό εργαλείο για να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τα προϊόντα μας και να τα προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά από τις απομιμήσεις και τον αθέμιτο ανταγωνισμό».

Η συγκεκριμένη υποψηφιότητα προωθήθηκε από τα ιταλικά υπουργεία Γεωργίας και Πολιτισμού, σε στενή συνεργασία με γαστρονομικούς οργανισμούς. «Το μαγείρεμα στην Ιταλία υπερβαίνει την απλή διατροφική αναγκαιότητα και είναι μια σύνθετη και καθημερινή πρακτική», έγραφε στην εισήγησή του ο Πιερ Λουίτζι Πετρίλο, ένας εκ των συντακτών της ιταλικής πρότασης.

«Αυτή η αναγνώριση αποτελεί πηγή υπερηφάνειας, αλλά και επίγνωσης της περαιτέρω αξιοποίησης που θα απολαύσουν τα προϊόντα μας, οι περιοχές παραγωγής και οι αλυσίδες εφοδιασμού μας», δήλωσε ο Φρανσέσκο Λολομπριγκίτα, υπουργός Γεωργίας της χώρας.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις