Ι. Γιώτης (ΣΕΒΤ): Η ακρίβεια είναι ο χειρότερος εχθρός της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών

Κύριος πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας, αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη της ελληνικής Μεταποίησης, αντιπροσωπεύοντας το 27,7% των επιχειρήσεων του τομέα
Ο χειρότερος εχθρός της βιομηχανίας είναι η ακρίβεια, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Ιωάννης Γιώτης, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΤ. «Δεν την επιδιώκουμε, δεν την υπηρετούμε και δεν τη θέλουμε», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε παράλληλα πως η Βιομηχανία βρίσκεται, ακόμα μια φορά, αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες προκλήσεις εντός και εκτός συνόρων. Την ίδια στιγμή, καλείται και διασφαλίζει διαχρονικά, υπό κάθε συνθήκη, την επισιτιστική επάρκεια και την πρόσβαση των Καταναλωτών σε ασφαλή και προσιτά προϊόντα, ενώ παραμένει σταθερά στο πλευρό των νοικοκυριών, έχοντας απορροφήσει και συνεχίζοντας να απορροφά γενναίες ανατιμήσεις, γεγονός που αποτυπώνεται και στην διατήρηση του πληθωρισμού στα τυποποιημένα τρόφιμα και ποτά σε οριακά επίπεδα, με την Ελλάδα να έχει έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς τροφίμων στην Ευρώπη.
Η φετινή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (ΣΕΒΤ), ανέδειξε τη σημαντική συμβολή της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας του κλάδου.
Αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και κατέχει σταθερά την πρώτη θέση στη Μεταποίηση, εκπροσωπώντας το 27,7% των επιχειρήσεων του τομέα, με κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 20 δισ. ευρώ ενώ αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη στον τομέα της Μεταποίησης με πάνω από 376.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και περήφανο πρεσβευτή του ελληνικού brand name διεθνώς με πάνω από 7 δισ. εξαγωγές.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ως κύριες προκλήσεις ξεχώρισαν ο νέος εμπορικός χάρτης, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που οδηγούν στις αυξήσεις του κόστους πρώτων υλών και επηρεάζουν την επάρκεια βασικών ειδών, αλλά και το δημογραφικό πρόβλημα που απασχολεί ιδιαίτερα την χώρα μας. Παράλληλα, έμφαση δόθηκε στις δράσεις και στις προτεραιότητες του ΣΕΒΤ σε θέματα Διατροφής, Υγείας, Ασφάλειας, Βιώσιμης Ανάπτυξης, αλλά και για τη διαρκή στήριξη της ελληνικής κοινωνίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και την προώθηση της καινοτομίας, μέσα από πρωτοβουλίες Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις τροφίμων για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας.
Επιπλέον, με στόχο τη διασφάλιση της ελεύθερης και ομαλής λειτουργίας της αγοράς και την βιωσιμότητα του κλάδου, επισημάνθηκε ότι ο ΣΕΒΤ ως σταθερός συνομιλητής με την Πολιτεία παραμένει σε ανοιχτό διάλογο με τα αρμόδια Υπουργεία, για όλα τα ζητήματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια του κλάδου, αλλά και για ζητήματα βιωσιμότητας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη συμβολή της Βιομηχανίας στο Σύστημα Επιστροφής Εγγύησης Συσκευασιών Ποτών (DRS).
«Ο κλάδος μας δεν αντέχει να επιχειρεί πλέον υπό καθεστώς μόνιμης πίεσης. Χρειάζεται ένα σταθερό πλαίσιο ομαλής λειτουργίας. Ένα πλαίσιο που προάγει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια. Ένα πλαίσιο που θα μας επιτρέπει να συνεχίζουμε να δουλεύουμε για μια Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών πιο ισχυρή, πιο αποδοτική, πιο ανθεκτική και πιο βιώσιμη προς όφελος των ανθρώπων μας, των καταναλωτών, της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις