TopNews

Η Gen Z μοιράζεται ξανά τα τραπέζια στα εστιατόρια – Η τάση που επιστρέφει

Η Gen Z μοιράζεται ξανά τα τραπέζια στα εστιατόρια – Η τάση που επιστρέφει

Σύμφωνα με έρευνα, οι πιο νέοι σε ηλικία απολαμβάνουν τα μεγάλα τραπέζια με διαφορετικές άγνωστες παρέες όταν βγαίνουν για φαγητό

Την αναβίωση της τάσης των μεγάλων τραπεζίων όπου πολλές και διαφορετικές παρέες κάθονται όλες μαζί στα καταστήματα εστίασης φαίνεται πως υποστηρίζουν οι καταναλωτές της Gen Z.

Με βάση νέα δεδομένα από την εταιρεία online κρατήσεων Resy, το 90% των πελατών που ανήκουν στη γενιά Z δηλώνει ότι απολαμβάνει τα κοινά τραπέζια, σε σύγκριση με μόλις το 60% των boomers. 

Όπως αναφέρει το Business Insider, για μια γενιά που μεγάλωσε στο διαδίκτυο αλλά «διψά« για επαφή με τον πραγματικό κόσμο, το να μοιράζεσαι ένα τραπέζι με αγνώστους γίνεται λιγότερο αμήχανο και μετατρέπεται περισσότερο σε δυνατότητα κοινωνικοποίησης. Με πιθανότητα για έναν νέο φίλο  ή ακόμα και ένα ραντεβού.

«Τα κοινά τραπέζια έχουν γίνει νέα τάση ειδικά για την Gen Z, και είναι το ιδανικό περιβάλλον γι’ αυτό: μετατρέπουν φυσικά το δείπνο σε κοινή εμπειρία», λέει ο Pablo Rivero, CEO της Resy και της Tock και Ανώτερος Αντιπρόεδρος Global Dining στην American Express. «Ποτέ δεν ξέρεις ποιον θα έχεις δίπλα σου και αυτό είναι το διασκεδαστικό!».

Σύμφωνα με την έρευνα της Resy, το 63% των ερωτηθέντων θεωρεί τα κοινά τραπέζια ιδανικά για να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, με τους μισούς να δηλώνουν ότι είχαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις με κάποιον που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μιλούσαν ποτέ. Ένας στους τρεις είπε ότι γνώρισε έναν νέο φίλο με αυτόν τον τρόπο και ένας στους επτά ότι έκλεισε ραντεβού.

Ο Michael Della Penna, διευθυντής στρατηγικής της εταιρείας ψηφιακής έρευνας InMarket και πατέρας δύο παιδιών της γενιάς Ζ, είπε στο Business Insider ότι για μια γενιά με έντονο άγχος, το κοινό περιβάλλον λειτουργεί ως «κοινωνικό προστατευτικό φράγμα», «επειδή δεν χρειάζεται να είσαι το επίκεντρο ή να ξεκινάς εσύ τη συζήτηση».

«Επωφελείσαι, γιατί είναι ομαδική συζήτηση, και μπορείς να προσθέσεις κάτι σε αυτή με πιο ασφαλή τρόπο» πρόσθεσε. «Είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικό για όσους νιώθουν ότι δεν έχουν κοινωνικές δεξιότητες, είναι πιο ντροπαλοί ή έχουν μείνει στον ψηφιακό κόσμο για πολύ καιρό. Είναι ένα ασφαλές βήμα πίσω προς την επανασύνδεση και την κοινωνικοποίηση χωρίς το βάρος να κουβαλάς εσύ ολόκληρη τη συζήτηση».

Η κοινή εστίαση έχει ιστορία χιλιάδων ετών, αλλά η δημοτικότητά της «ανεβοκατεβαίνει», με κύματα ενθουσιασμού να ακολουθούν περιόδους έντονης κοινωνικής αποσύνδεσης, σημείωσε ο Donnie Madia, ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Σικάγο και συνεργάτης του βραβευμένου γκρουπ One Off Hospitality.

«Η Gen Z οδηγεί πίσω στην κοινή εστίαση επειδή διψά για εμπειρίες όσο και για φαγητό», λέει η Ashley Mitchell, αντιπρόεδρος μάρκετινγκ των East Coast Wings + Grill και Sammy’s Sliders. «Μεγάλωσαν online, αλλά επιδιώκουν συνειδητά πραγματική ανθρώπινη σύνδεση και τα εστιατόρια έχουν ξαναγίνει ο χώρος συγκέντρωσης. Για εκείνους, το να μοιράζεσαι τραπέζι δεν είναι απλώς πρακτικό θέμα, είναι μέρος της κοινωνικής εμπειρίας» προσθέτει.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu