Η έρευνα ανέλυσε τα αποτελέσματα σχεδόν 50 μελετών που δημοσιεύθηκαν από το 2000 έως το 2023

Η vegan διατροφή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και θανάτου, όπως δείχνει μια νέα μεγάλη έρευνα  η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό PLOS ONE και ανέλυσε τα αποτελέσματα σχεδόν 50 μελετών που δημοσιεύθηκαν από το 2000 έως το 2023.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το nbcnews οι μελέτες εξέτασαν τις επιπτώσεις στην υγεία είτε της vegetarian, είτε της vegan διατροφής, που περιορίζουν κάθε τροφή που προέρχεται από ζώα, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα και τα δύο πρότυπα διατροφής συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου και ισχαιμικής καρδιακής νόσου (καρδιακά προβλήματα που προκαλούνται από στένωση των αρτηριών). Συγκεκριμένα, οι δίαιτες φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και γαστρεντερικών καρκίνων όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Οι χορτοφαγικές δίαιτες συνδέθηκαν επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επιπλέον, οι φυτικές δίαιτες συσχετίστηκαν με μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού σωματικού βάρους, της φλεγμονής και της LDL ή της «κακής» χοληστερόλης. «Αυτή η έρευνα δείχνει, γενικά, ότι μια διατροφή με βάση τα φυτά μπορεί να είναι ωφέλιμη και το να γίνουν μικρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να κάνει τη διαφορά», δήλωσε ο Μάθιου Λάντρι, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Δεν χρειάζεται να γίνετε εντελώς vegan για να δείτε μερικά από αυτά τα οφέλη» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ακόμη και το να μειωθεί για μια ή δύο ημέρες την εβδομάδα η κατανάλωση με ζωικών τροφών μπορεί να έχει οφέλη με την πάροδο του χρόνου».

Ωστόσο, ο Δρ Γουόλτερ Γουίλετ, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard , επεσήμανε ότι δεν τρώνε όλοι όσοι ακολουθούν μια φυτική διατροφή τα ίδια τρόφιμα, επομένως τα επίπεδα υγιεινής εξακολουθούν να διαφέρουν. «Μια χορτοφαγική διατροφή θα μπορούσε να βασίζεται κυρίως σε επεξεργασμένα άμυλα και ζάχαρη, τα οποία θεωρούμε ότι είναι το χειρότερο διατροφικό μοτίβο», σημείωσε, προσθέτοντας πως μια υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σόγια, φασόλια και μη υδρογονωμένα φυτικά έλαια.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις