Γιατί το μοσχαρίσιο κρέας γίνεται «είδος πολυτελείας»

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, εξηγεί στο FoodLife γιατί αυξήθηκαν οι τιμές και τι προβλέπει για το προσεχές διάστημα
Η παραγωγή του μοσχαρίσιου κρέατος στην Ευρώπη, συρρικνώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, την ίδια στιγμή που η ζήτηση από τους καταναλωτές παραμένει υψηλή. Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης ισχύει και στην προκειμένη περίπτωση και σε αυτή ακριβώς την ανισορροπία αποδίδεται το «ράλι» που καταγράφεται στην τιμή του, το οποίο μάλιστα δεν φαίνεται να σταματά άμεσα.
Της Ρομίνας Νικηφόρου
«Συνήθως το καλοκαίρι βλέπουμε πτώση στην τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος. Πέρσι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παρέμενε σταθερά επίπεδα, φέτος δεν έχει σταματήσει να ανεβαίνει» σημειώνει χαρακτηριστικά στο FoodLife o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης. Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά πως υπό τις παρούσες συνθήκες, έως τα Χριστούγεννα η τιμή του, αναμένεται να «τσιμπήσει» κι άλλο, ακόμη και πάνω από ένα ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούλιο, συνολικά η κατηγορία των κρεάτων κατέγραψε αύξηση 6,2% σε ετήσια βάση. Τα ακόμη πιο πρόσφατα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ τον Αύγουστο, δείχνουν διψήφια αύξηση στην τιμή των φρέσκων κρεάτων, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, της τάξεως του 11,31%. Σημειώνει μάλιστα τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ όλων των υποκατηγορίων προϊόντων που εξετάζει η έρευνα. Η παραπάνω εικόνα στα κρέατα, αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο της τιμής του μοσχαρίσιου.
Πανευρωπαϊκό το πρόβλημα
Η μείωση της κτηνοτροφίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες προμηθεύεται και η Ελλάδα, απόρροια, όπως εξηγεί ο κ. Κεσίδης, στρατηγικών που ελήφθησαν σε κεντρικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια και σχετίζονται με την κλιματική κρίση, είναι ο βασικός λόγος για την εξέλιξη των τιμών που βλέπουμε σήμερα. Στη χώρα μας εξάλλου σε ποσοστό άνω του 75% το μοσχαρίσιο κρέας εισάγεται.
Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας τη Δευτέρα στο Open. O κ. Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο, καθώς , όπως είπε, έχει μειωθεί η παραγωγή κρέατος, τη στιγμή που στην Ελλάδα, καταναλώνουμε 160.000 τόνους μοσχαρίσιου κρέατος και παράγουμε μόλις 40.000.
Mοσχαρίσιο κρέας μόνο για …λίγους;
Η οικονομική «πίεση» που δέχονται τα ελληνικά νοικοκυριά από αυτό το «κύμα ανατιμήσεων» σε ακόμη ένα βασικό είδος διατροφής, έχει αρχίσει ήδη να αποτυπώνεται και στην κατανάλωση. Όπως παρατηρεί ο κ. Κεσίδης, αρκετοί καταναλωτές πλέον αγοράζουν πολύ μικρές ποσότητες προκειμένου να περιορίσουν το κόστος αλλά και να μην «κόψουν» εντελώς το μοσχάρι από τη διατροφή τους.
«Έρχονται στα κρεοπωλεία και ζητάνε μόλις 300 γραμμάρια κιμά ή 1/4 μοσχαρίσιου κρέατος για το τραπέζι μίας οικογένειας» εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών. Σημειώνει μάλιστα χαρακτηριστικά πως «αν δεν βρεθεί λύση» και συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση, το μοσχάρι θα μετατραπεί σε τροφή για… λίγους και «μόνο για πλούσιους».
Διαβάστε επίσης:
Σούπερ μάρκετ: Καλοκαιρινές ανατιμήσεις στα τρόφιμα – Σε ποια προϊόντα αυξήθηκαν οι τιμές
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις