Οι εκδηλώσεις έχουν ως στόχο να αναδείξουν τις παραδόσεις και τις αγροτουριστικές δραστηριότητες της χώρας

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) έθεσε υπό την αιγίδα του τέσσερεις νέες γαστρονομικές εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα σε τέσσερες διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Πρόκειται για δράσεις με επίκεντρο την ελληνική κουζίνα που έχουν ως στόχο να αναδείξουν τις παραδόσεις και τις αγροτουριστικές δραστηριότητες της χώρας. Ο λόγος για το 1o Διεθνές Συνέδριο-Φεστιβάλ «Elia Lesvos ConFest», το «Piraeus Taste Festival-Seafood and more», την Πανελλήνια Γιορτή «Φέτα και Γαστρονομία-Ελασσόνα 2022» και το φεστιβάλ «Ηράκλειο-Μέρες Γαστρονομίας 2022».

«ELIA Lesvos Confest»

Το «ELIA Lesvos Confest» θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Αποτελεί μια καινοτόμα μορφή πολυθεματικής εκδήλωσης, που συνδυάζει την επιστημονική διάσταση ενός συνεδρίου με τον πολιτιστικό χαρακτήρα ενός φεστιβάλ, αλλά και ενός θεματικού event για τον ελαιοτουρισμό.

Οι δύο πρώτες ημέρες θα είναι αφιερωμένες σε επιστημονικό συνέδριο σχετικά με την ελιά, αναφορικά με την τεχνολογία, το περιβάλλον, την υγεία, τις σύγχρονες τάσεις καλλιέργειας και το μάρκετινγκ, με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και σε συνεργασία με εξειδικευμένα ινστιτούτα, πανεπιστήμια και φορείς απ’ όλο τον κόσμο.

Η τρίτη ημέρα θα επικεντρωθεί στις γαστροτουριστικές εμπειρίες ελαιοτουρισμού που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει το νησί και σε αυτήν θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και food influencers.

«Piraeus Taste Festival»

Το «Piraeus Taste Festival» διοργανώνεται επίσης στο διάστημα 23-25 Σεπτεμβρίου σε διάφορες περιοχές της πόλης (Μικρολίμανο, Πασαλιμάνι, Πλατεία Αλεξάνδρας, όρμος Αφροδίτης, Πειραϊκή), με κεντρικό άξονα την προβολή της γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης και την ανάδειξη του Πειραιά ως διεθνούς τουριστικού προορισμού.

Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στοχευμένες δράσεις γύρω από τη γαστρονομία της πόλης, όπου οι κάτοικοι του Πειραιά και των γύρω πόλεων, καθώς και οι τουρίστες, θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν την τοπική κουζίνα, να γευτούν τις δημιουργίες γνωστών σεφ και να παρακολουθήσουν παράλληλες πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις (συναυλίες, υπαίθριες προβολές κ.ά.).

«Ηράκλειο – Μέρες Γαστρονομίας 2022/Heraklion Gastronomy Days»

Από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, θα διεξαχθούν για 4η χρονιά οι γαστρονομικές εκδηλώσεις «Ηράκλειο – Μέρες Γαστρονομίας 2022/Heraklion Gastronomy Days» στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης (προβλήτα Μικρού Κούλε). Η πόλη του Ηρακλείου ενισχύει σταθερά τη θέση του ως γαστρονομικός προορισμός υλοποιώντας δράσεις που αναδεικνύουν την κρητική παράδοση, τα τοπικά προϊόντα και την αυθεντική Κρήτη, με σημαντικότερη όλων την ετήσια διεξαγωγή των συγκεκριμένων εκδηλώσεων.

Κατά τη διάρκειά τους παρουσιάζονται προϊόντα ντόπιων παραγωγών και παραδοσιακά κρητικά εδέσματα από βραβευμένους Έλληνες σεφ, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Στόχος των διοργανωτών είναι το Ηράκλειο να αποτελέσει την επόμενη πόλη της Ελλάδας, που θα περιληφθεί στον κατάλογο του δικτύου Creative Citιes της UNESCO στον τομέα της γαστρονομίας.

«Φέτα και Γαστρονομία»

Η μεγάλη γιορτή που είναι αφιερωμένη στο παραδοσιακό μας προϊόν, τη φέτα, επιστρέφει φέτος στις 23-25 Σεπτεμβρίου στην Ελασσόνα. Η Πανελλήνια Γιορτή “Φέτα και Γαστρονομία” θα πραγματοποιηθεί στην επαρχία της Ελασσόνας καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη γαλακτοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας με δυναμική παρουσία στο χώρο της αιγοπροβατοτροφίας και τυροκομίας. Η περιοχή καθιέρωσε τον εορτασμό της φέτας, ενός θεσμού με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύει και προωθεί στην αγορά το προϊόν της. Τιμώμενα προϊόντα, Φέτα , Κρέας και Οίνος.

Σύμφωνα με τον Δήμο Ελασσόνας «η φετινή Πανελλήνια Γιορτή «ΦΕΤΑ & ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΑΣΣΟΝΑ 2022» θα αφορά μια μεγάλη διοργάνωση Ευρωπαϊκής εμβέλειας στην οποία θα συμμετέχουν φορείς του Δημόσιου Τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και αντιπροσωπείες Πρεσβειών, παραγωγοί φέτας, παραγωγοί γάλακτος, επιχειρήσεις εξοπλισμού, συσκευασίας και τεχνογνωσίας στο τομέα της παραγωγής και διάθεσης φέτας, Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τουριστικές επιχειρήσεις, φορείς και επιχειρήσεις διάθεσης φέτας της Ελλάδας και του Εξωτερικού, καθώς επίσης και πλήθος κόσμου».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις