Σύμφωνα με το Taste Atlas

Την ψαρόσουπα και την κακαβιά συμπεριέλαβε ο γαστρονομικό οδηγός Taste Atlas στη λίστα με τις 50 καλύτερες σούπες με θαλασσινά στον κόσμο.

«Η ελληνική ψαρόσουπα είναι ένα απλό πιάτο που αποτελείται από ψάρια, συνήθως τις ποικιλίες με σφιχτή σάρκα όπως μπαρμπούνι, λυθρίνι, μπακαλιάρο, ποσέ με λαχανικά. Τις περισσότερες φορές είναι ένας συνδυασμός καρότων, σέλινου και κρεμμυδιών, ή πράσου, σκόρδου και πατάτας. Μόλις μαγειρευτεί, το ψάρι αφήνεται στην άκρη ενώ ο ζωμός βράζει με ρύζι. Πολύ συχνά, ένα αυγό χτυπημένο με χυμό λεμονιού ανακατεύεται στον ζωμό, με την ψαρόσουπα να αποτελεί ένα χορταστικό, αλλά εκπληκτικά ελαφρύ πιάτο» αναφέρει το Taste Atlas για την ψαρόσουπα καταλαμβάνει την 24η θέση.

Η κακαβία βρίσκεται στην 48η θέση. «Η κακαβιά είναι μια παραδοσιακή σούπα. Στην αρχική της μορφή, ήταν ένα ταπεινό πιάτο, που συνήθως φτιάχνεται με μικρά ψάρια που έμεναν από την ημερήσια ψαριά. Τα πρόσθετα συστατικά περιλάμβαναν οτιδήποτε υπήρχε διαθέσιμο, συνήθως κρεμμύδια, πατάτες, ελαιόλαδο και καρυκεύματα. Λέγεται ότι οι ψαράδες συνήθιζαν επίσης να προσθέτουν μια μικρή ποσότητα θαλασσινού νερού στη σούπα. Το όνομα του πιάτου προέρχεται από το κακάβι, την κατσαρόλα στην οποία μαγειρεύονταν παραδοσιακά. Οι σύγχρονες ερμηνείες του πιάτου δεν χρησιμοποιούν απαραίτητα τις μικρότερες και φθηνότερες ποικιλίες ψαριών όπως γινόταν στα πρώτα χρόνια, αλλά οι συνταγές εξακολουθούν να είναι ευέλικτες και μπορεί ακόμη και να περιλαμβάνουν οστρακοειδή, διάφορα βότανα και λαχανικά όπως ντομάτες, καρότα ή σέλινο. Το ψάρι στην κακαβιά πρέπει πάντα να μαγειρεύεται ολόκληρο και η σούπα συνήθως σερβίρεται με λεμόνι στο πλάι. Μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή που παραδοσιακά χρησιμοποιεί περισσότερα λαχανικά είναι γνωστή ως ψαρόσουπα» αναφέρει το Taste Atlas.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις