Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να κόβετε κρεμμύδια χωρίς να δακρύζετε

Τι έδειξε μελέτη
Τον καλύτερο τρόπο για να ψιλοκόβετε κρεμμύδια χωρίς να δακρύζετε αποκαλύπτει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS.
Στην έρευνα, οι επιστήμονες έκοψαν κρεμμύδια χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εξάρτημα που μπορούσε να εξοπλιστεί με διαφορετικούς τύπους λεπίδων ενώ επικάλυψαν και τα κομμάτια κρεμμυδιού με χρώμα, ώστε να παρατηρούν καλύτερα τη διαδικασία κοπής εν δράσει.
Σε κάθε δοκιμή, οι επιστήμονες άλλαζαν το μέγεθος, την αιχμηρότητα και την ταχύτητα κοπής του μαχαιριού και χρησιμοποίησαν μικροσκόπιο για να μετρήσουν προσεκτικά τα μαχαίρια πριν από τη χρήση.
Τα βίντεο που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης αποκάλυψαν διαφορές στην ποσότητα χυμού κρεμμυδιού που απελευθερώθηκε. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτές συνδέονταν άμεσα με την αιχμηρότητα του μαχαιριού και την ταχύτητα με την οποία κάθε χτύπημα του μαχαιριού έκοβε το κρεμμύδι. Η μελέτη αποκάλυψε ότι όσο πιο κοφτερό είναι το μαχαίρι και όσο πιο αργή είναι η κοπή, τόσο λιγότερη είναι και η ποσότητα χυμού που απελευθερώνεται.
Τα λιγότερο κοφτερά μαχαίρια πίεζαν προς τα κάτω το κρεμμύδι, κάμπτοντας τα στρώματά του προς τα μέσα. Καθώς η κοπή συνεχιζόταν, τα στρώματα επανέρχονταν στη θέση τους, εκτοξεύοντας σταγονίδια στον αέρα. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι καθώς τα σταγονίδια αυτά εκτοξεύονταν στον αέρα, διασπώνταν σε μικρότερα, τα οποία μπορούσαν να αιωρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Διαπίστωσαν επίσης ότι η ταχύτερη κοπή προκαλούσε περισσότερη ροή χυμού και άρα μεγαλύτερο ερεθισμό των ματιών.
«Κρατήστε τα μαχαίρια σας κοφτερά και κόβετε απαλά για να μειώσετε τον ψεκασμό», συνιστούν οι συγγραφείς της μελέτης.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες αποφάσισαν επίσης να ελέγξουν κατά πόσο ισχύει μια κοινή αντίληψη ότι η ψύξη των κρεμμυδιών πριν από το κόψιμο μειώνει τον ερεθισμό των ματιών. Αποθήκευσαν δείγματα σε θερμοκρασία 1 βαθμού Κελσίου για 12 ώρες και τα συνέκριναν με κρεμμύδια σε θερμοκρασία δωματίου, χωρίς να παρατηρήσουν «σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο συνθηκών».
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις