Πότε φτάνει φέτος το δημοφιλές γαλλικό κρασί

Την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, φέτος στις 20 Νοεμβρίου, το σύνθημα «Le Beaujolais Nouveau est arrivé» δίνεται στην περιοχή Beaujolais στη Βουργουνδία της Γαλλίας και το δημοφιλές κόκκινο κρασί ξεκινά το ταξίδι του προς το Παρίσι και από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο.  

Μετά τα μεσάνυχτα, εκατομμύρια μπουκάλια κρασιού ξεκινούν από τα μικρά χωριά των οινοπαραγωγών του Beaujolais. Η άφιξη του δημοφιλούς κρασιού τόσο στη Γαλλία όσο και σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα συνδυάζεται με διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις.

Τα Beaujolais Nouveau είναι ένα φρέσκο κρασί, κόκκινο αλλά με τις ιδιότητες του λευκού, που πίνεται μέσα σε λίγους μήνες. Προέρχεται από σταφύλια της ποικιλίας gamay τα οποία, βάσει νόμου, μαζεύονται με τα χέρια. Παράγεται με τη μέθοδο «Carbonic Maceration», μια διαφορετική μέθοδο ερυθρής οινοποίησης κατά την οποία δεν πραγματοποιείται σύνθλιψη των ραγών, αλλά αυτές παραμένουν ως έχουν πάνω στο τσαμπί σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Η δεξαμενή σταδιακά γεμίζει με διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και υπό από αυτές τις συνθήκες έλλειψης οξυγόνου οι φλούδες των σταφυλιών αρχίζουν να ραγίζουν και να ελευθερώνουν σιγά σιγά τον χυμό τους.

Κάθε χρόνο οι λάτρεις του κρασιού σε ολόκληρο τον κόσμο, το περιμένουν με ανυπομονησία έναν σχεδόν μήνα πριν από τα Χριστούγεννα. Άλλωστε η άφιξη του δημοφιλούς κρασιού τόσο στη Γαλλία όσο και σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα συνδυάζεται με διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις