Ιδανική συνταγή για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Της Κατερίνας Φραγκάκη

Υλικά για 6 άτομα: 

  • 2 κιλά χοιρινό χωρίς κόκκαλο ή ψαρονέφρι (1 μεγάλο κομμάτι χοιρινό ή δυο πιο μικρά)
  • 4-6 μεγάλες γλυκοπατάτες κομμένες σε χοντρές ροδέλες
  • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
  • 250 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα
  • 2 κιλά baby πατάτες

Για την μαρινάδα

  • 1 φλυτζάνι λάδι
  • Μουστάρδα
  • 1 φλυτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
  • Χυμό από 10 πορτοκάλια
  • 250 ml πετιμέζι
  • Αλάτι πιπέρι
  • Για το γλασσάρισμα της σάλτσας
  • 100 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας

Εκτέλεση

  1. Σε μια γάστρα  τοποθετούμε το χοιρινό. Αλατοπιπερώνουμε   ελαφρώς το κρέας και απλώνουμε αρκετή ποσότητα μουστάρδα της αρεσκείας μας, κάνοντας “μασάζ” για να πάει παντού. Στην συνέχεια σφηνώνουμε τις σκελίδες του σκόρδου σε διάφορα σημεία του κρέατος, αφού τις έχουμε κόψει σε δυο με τρία κομμάτια. Περιχύνουμε το κρέας με το λάδι και το κρασί, το πορτοκάλι και το πετιμέζι και προσθέτουμε πιπέρι. Το αφήνουμε 4 ώρες μέσα στο ψυγείο με την μαρινάδα. Στο δίωρο καλό είναι να γυρίσουμε το κρέας για να μαριναριστεί όλο.
  2. Αφού μαριναριστεί το κρέας, κρατάμε το μισό υγρό της μαρινάδας και βάζουμε την γάστρα  στο φούρνο προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.
  3. Το βάζουμε στον φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς ανάλογα τον φούρνο για 2 ώρες . Στη συνέχεια προσθέτουμε στην γάστρα κάτω από το κρέας τις πατάτες, τα δαμάσκηνα την υπόλοιπη μαρινάδα  και δυναμώνουμε την ένταση του φούρνου στους 200 βαθμούς για άλλες δυο ώρες , πάλι ανάλογα με την συσκευή.
  4. Μισή ώρα πριν το βγάλουμε, ανοίγουμε την γάστρα για να ξεροψηθεί και κόβουμε το κρέας σε χοντρές ροδέλες προσθέτοντας λίγο  βούτυρο πάνω από το κρέας .
  5. Μόλις το βγάλουμε, στραγγίζουμε το ζουμί και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το βούτυρο και το βράζουμε ανακατεύοντάς το με ένα σύρμα. Μόλις δέσει λίγο η σάλτσα και έχει πάρει γυαλάδα, την αποσύρουμε από την φωτιά.
  6. Όταν σερβίρουμε, ρίχνουμε την σάλτσα πάνω από το κρέας τις πατάτες και τα δαμάσκηνα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις