«Τα δάχτυλα της Ζεϊνάμπ»: Το παραδοσιακό αιγυπτιακό γλυκό και η ιστορία του

Γράφει στο FoodLife η Αιγύπτια φοιτήτρια της ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Καΐρου Rehab Sameh
Σήμερα θα παρουσιάσουμε ένα υπέροχο επιδόρπιο που έχει μεγάλη ιστορία. Το γλυκό ονομάζεται «τα δάχτυλα της Ζεϊνάμπ». Αυτό το γλυκό χρονολογείται από το έτος 1260 μ.Χ., όταν έλαβε χώρα η μάχη του Ain Jalut μεταξύ των Μουσουλμάνων και των Μογγόλων. Οι Μουσουλμάνοι, με αρχηγό τον al-Zahir Baybars, επέστρεψαν στην Αίγυπτο μετά τη νίκη τους επί των Μογγόλων. Έγιναν εορτασμοί και ο πρίγκιπας Baybars διέταξε την παρασκευή γλυκών και τα μοίρασε στους παρευρισκόμενους για να γιορτάσουν τη νίκη». Το γλυκό αυτό το έφτιαξε η μαγείρισσα Zainab και είχε το σχήμα των δακτύλων της και έτσι πήρε την ονομασία του.
Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή του:
- 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι
- 3/4 του φλιτζανιού κορν φλάουρ
- 2 καταλάκια αλάτι
- 1 μικρό κουταλάκι μαγιά
- ½ φλιτζάνι νερό ελαιόλαδο
Σιρόπι:
- ½ φλυτζάνι μέλι
- ½ φλυτζάνι ζάχαρη
- ½ φλυτζάνι νερό
Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το κόρν φλάουρ, το αλάτι και τη μαγιά.
2. Προσθέστε μισό φλιτζάνι λάδι και τρίψτε τα υλικά με τα χέρια σας μέχρι το αλεύρι να απορροφήσει το λάδι.
3. Σταδιακά προσθέτουμε νερό και ζυμώνουμε μέχρι να κρατήσει η ζύμη.
4. Πλάστε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια.
5. Πάρτε μια μπάλα ζύμης και τρίψτε την στον τρίφτη για να σχηματιστούν τα δάχτυλα της Ζεϊνάμπ.
6. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν
7. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα δάχτυλα της Ζεϊνάμπ μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
8. Βουτήξτε τα δάχτυλα της Ζεϊνάμπ στο σιρόπι και αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις