To ψωμί της Καθαράς Δευτέρας στην πιο νόστιμη εκδοχή του

Λαγάνα, ένα έθιμο που καλά κρατεί και είναι το σήμα κατατεθέν της Καθαράς Δευτέρας! Σηματοδοτεί την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής και η ονομασία προέρχεται από το αρχαιοελληνικό “λάγανον”, μια ζύμη πλακωτή. Εάν φέτος θες να φτιάξεις το δικό σου σαρακοστιανό ψωμί αυτή η συνταγή για παραδοσιακή λαγάνα από την food blogger Φαγανούλα είναι ό,τι έψαχνες.

Συνταγή για παραοδσιακή λαγάνα: Υλικά

  • 650 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 350 γρ. αλευρι σκληρό
  • 1/2 λίτρο χλιαρό νερό
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ταχίνι
  • 25 γρ. νωπή μαγιά
  • 3 κ.σ. ξύδι
  • 25 γρ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. μέλι
  • μπόλικο σουσάμι

Εκτέλεση

  1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό και διαλύουμε την ζάχαρη και την μαγιά. Αφήνουμε για 5-10′ να αφρίσει και προσθέτουμε το λαδι, το ταχίνι, το ξύδι και λίγο από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατεύουμε με τον γάντζο.
  2. Προσθέτουμε το αλάτι και τα άλευρα εναλλάξ και ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε για 40′ σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί.
  3. Φτιάχνουμε δύο μεγάλες ή τρεις μέτριες λαγάνες, τις βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, πατάμε καλά με τα δάχτυλα για το χαρακτηριστικό σχέδιο και αλείφουμε με χλιαρό νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει το μέλι. Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Τις αφήνουμε σκεπασμένες για ακόμα 15′.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στο αέρα για μισή ώρα.

Περισσότερες συνταγές στο food blog faganoula.gr

Διαβάστε επίσης: 

Συνταγή για υγιεινά μπισκότα σοκολάτας από την Food Blogger Φαγανούλα

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις