Ωραία και η ελληνική αλλά αυτήν την συνταγή από την Ανατολή αξίζει να την δοκιμάσεις

Της Αλίκης Τάμπου

Αν είστε λάτρης της μελιτζάνας και ψάχνετε σαν εμένα συνταγές για να την απολαύσετε τότε αυτή την συνταγή για πέρσικη μελιτζανοσαλάτα πρέπει να την δοκιμάσετε σίγουρα. Ωραία είναι και η ελληνική μελιτζανοσαλάτα καθώς και η λιβανέζικη baba ganoush, όμως θεωρώ ότι αυτή έχει το κατιτίς της. Η συνταγή παραδοσιακά γίνεται με labneh, που είναι ένα πάρα πολύ στραγγισμένο γιαούρτι. Μπορείτε να το βάλετε ως έχει το γιαούρτι αλλά για πιο μεστή γεύση μπορείτε το γιαούρτι να το αλατίσετε και να το αφήσετε ένα βράδυ σε τουλπάνι για να χάσει τα υγρά του.

Συνταγή για πέρσικη μελιτζανοσαλάτα: Υλικά

  • 3 μέτριες μελιτζάνες 
  • 60 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες 
  • 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες 
  • θαλασσινό αλάτι 
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 
  • 125 g γιαούρτι ελαφρώς στραγγισμένο 
  • 1 φακελάκι σαφράν 
  • 30 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα 

Παρασκευή

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ºC και σε ταψί με λαδόκολλα βάζουμε τις μελιτζάνες αφού τις τρυπήσουμε με ένα μαχαίρι. Αν έχετε κουζίνα γκαζιού βάλτε τις μελιτζάνες απευθείας πάνω στο μάτι και ψήστε, γυρίζοντας περιστασιακά με λαβίδες, μέχρι να μαλακώσουν και να μαραθούν, για 5 έως 10 λεπτά. Αν όχι τότε τοποθετήστε τις μελιτζάνες στο γκρίλ για να πάρουν ένα καψάλισμα γύρω στα 20 με 30 λεπτά. Όταν κρυώσουν αρκετά τις ανοίγετε και βγάζετε όσο το δυνατόν περισσότερη σάρκα αφαιρώντας την φλούδα.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και αλατοπιπερώνετε (τα περνάω από το μαντολίνο έτσι ώστε να γίνουν πάρα πολύ λεπτά). Ανακατεύοντας συνεχώς, περίπου 5 λεπτά τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα και μετα για  για 1 λεπτό ακόμη προσθέτετε το σκόρδο.

Τέλος, προσθέστε τη μελιτζάνα και μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να χάσει τα υγρά της η μελιτζάνα. Αποσύρετε από τη φωτιά ώστε να κρυώσει εντελώς. Προσθέτετε το σαφράν, το γιαούρτι ή το labneh και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένα καρύδια.

Διαβάστε επίσης: 

Σπιτικό παριζάκι από κοτόπουλο; Κι όμως γίνεται!

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις