Ανδριώτικο παστέλι από τα χεράκια της Κατερίνας

Το φτιάχνουν στην Άνδρο, τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, για το καλό του σπιτιού
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑ ΣΟΥΣΟΥΔΗ
Όταν οι ανδριώτισσες νοικοκυρές ετοιμάζουν το παστέλι, το σπίτι πλημμυρίζει από το μεθυστικό άρωμα του μελιού που κοχλάζει. Παστέλι φτιάχνουν σε πολλά κυκλαδονήσια, είναι όμως διαφορετικό και έχει βασικό συστατικό το σουσάμι. Στην Άνδρο το παστέλι γίνεται με καρύδι. Το φτιάχνουν τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς για το καλό του σπιτιού, καθώς το καρύδι συμβολίζει την αφθονία που προσδοκούν να φέρει η νέα χρονιά και συνδυάζεται με τη γλύκα και την ευρωστία που του πρόσδιδε, το μοναδικό ανδριώτικο θυμαρίσιο μέλι. Παστέλι έφτιαχναν και στους γάμους για να φάει ο γαμπρός από τη μητέρα του.
Πολύ σημαντική για την επιτυχία του παστελιού είναι η προσεκτική επιλογή των υλικών. Το μέλι πρέπει να είναι θυμαρίσιο και η καρυδόψυχα ανοιχτόχρωμη για να μη γίνει το παστέλι σκούρο. Το ανθόνερο φτιάχνεται από φύλλα νεραντζιάς.
Υλικά
-1,5 κιλό καρυδόψυχα χοντροαλεσμένη
-1,5 κιλό μέλι
-1 ποτήρι νερού ζάχαρη
-1,5 ποτήρι φρυγανιά τριμμένη
-750 γρ. σουσάμι καβουρντισμένο
-Ανθόνερο
-1,5 κιλό μέλι
-1 ποτήρι νερού ζάχαρη
-1,5 ποτήρι φρυγανιά τριμμένη
-750 γρ. σουσάμι καβουρντισμένο
-Ανθόνερο
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το μέλι με τη ζάχαρη να δέσει, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Μετά από 5-7 περίπου λεπτά, την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το καρύδι και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε δυνατά.
Ραντίζουμε με ανθόνερο μια μεγάλη επιφάνεια, συνήθως μαρμάρινη ή ένα ειδικό ξύλο κοπής που λέγεται “πλαστήρα”.
Απλώνουμε λίγο σουσάμι και ρίχνουμε το ζεστό μίγμα. Με
τα χέρια μας βρεγμένα με ανθόνερο και με τη βοήθεια ενός πλάστη το σχηματίζουμε επίπεδο πάχους 1,5 -2 εκατοστά και το πασπαλίζουμε με σουσάμι. Κόβουμε σε ρομβοειδή κομμάτια, τα βουτάμε ελαφρά στο σουσάμι και σερβίρουμε ιδανικά σε φύλλο λεμονιάς.
Μετά από 5-7 περίπου λεπτά, την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το καρύδι και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε δυνατά.
Ραντίζουμε με ανθόνερο μια μεγάλη επιφάνεια, συνήθως μαρμάρινη ή ένα ειδικό ξύλο κοπής που λέγεται “πλαστήρα”.
Απλώνουμε λίγο σουσάμι και ρίχνουμε το ζεστό μίγμα. Με
τα χέρια μας βρεγμένα με ανθόνερο και με τη βοήθεια ενός πλάστη το σχηματίζουμε επίπεδο πάχους 1,5 -2 εκατοστά και το πασπαλίζουμε με σουσάμι. Κόβουμε σε ρομβοειδή κομμάτια, τα βουτάμε ελαφρά στο σουσάμι και σερβίρουμε ιδανικά σε φύλλο λεμονιάς.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις