Τι ανέφερε ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Βespoke κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του «Κύκλου Ιδεών»

Ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη γεωργία χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ο κ. Σπύρος  Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Βespoke κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα Μετά».

Αυτή τη στιγμή, όπως είπε,  είμαστε αντιμέτωποι με τα πρώτα «σημάδια» μέσα από τις αυξήσεις των τιμών. Σε λίγο όμως, εκτίμησε, ότι θα περάσουμε και στο δεύτερο στάδιο, όπου ακόμα και οι υψηλές τιμές δεν σημαίνει ότι θα εξασφαλίζουν και το αγαθό.

«Θα βλέπουμε διαρκείς ελλείψεις αγαθών» επεσήμανε χαρακτηριστικά  σημειώνοντας ότι τα πορτοκάλια θα είναι το πρώτο προϊόν που μέσα στο επόμενο 12μηνο θα αρχίσουν να εμφανίζουν ελλείψεις.

«Ο μεγαλύτερος πορτοκαλεώνας του κόσμου, η Νότια Αμερική, έχει «καεί». Οι τιμές στη Βραζιλία για παράδειγμα από 2,5 ευρώ το λίτρο έχει πάει σε 6,5 ευρώ. Και πάλι όμως το πρόβλημα δεν είναι η τιμή, αλλά ότι οι προμηθευτές δεν έχουν εμπόρευμα. Οπότε οι ελλείψεις θα φανούν σε όλη την αλυσίδα» σημείωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Στην ίδια λογική αλλά μικρότερης έκτασης είναι το πρόβλημα που παρατηρείται και στην αγορά του ελαιολάδου, επεσήμανε ενώ εκτίμησε ότι «αστυνομικά και αγορανομικά μέτρα δεν θα λύσουν το πρόβλημα». Λύσεις, σύμφωνα με τον ίδιο,  μπορεί να δώσει η τεχνολογία με τα θερμοκήπια και την προστατευόμενη γεωργική παραγωγή.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις