Επιπλέον αύξηση τους θα σημαίνει νέα επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις

Οι υψηλές τιμές βασικών πρώτων υλών και η αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την πορεία τους το επόμενο διάστημα προβληματίζουν τις επιχειρήσεις εστίασης  αλλά και τα καταστήματα τροφίμων.

Για παράδειγμα, ελαιόλαδο, σιτηρά και γαλακτοκομικά αποτελούν κατηγορίες τροφίμων οι οποίες ήδη βρίσκονται μεταξύ των «πρωταθλητών» των ανατιμήσεων. Επιπλέον αύξηση τους θα σημαίνει νέα επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις που τα χρησιμοποιούν ως βασικά συστατικά για την παραγωγή των προϊόντων τους.

Στους φούρνους, οι αρτοποιοί να παραμένουν σε στάση αναμονής για τιμές στο σιτάρι το επόμενο διάστημα. Ο κλάδος από τις αρχές του Αυγούστου είχε βρεθεί αντιμέτωποι με την ανακοίνωση αυξήσεων στο αλεύρι από πλευράς των προμηθευτών τους, οι οποίες είχαν αποδοθεί στην άνοδο των διεθνών τιμών. Πλέον ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδα κ. Μούσιος κάνει λόγο για μία στασιμότητα η οποία που παρατηρείται τόσο στις τιμές όσο και σε αρκετά συμβόλαια που βρίσκονται εν αναμονή υπογραφών, καθώς η αγορά περιμένει τις εξελίξεις από το μέτωπο των ουκρανικών σιτηρών αλλά και τις κινήσεις από πλευράς Βουλγαρίας και Πολωνίας. Την ίδια στιγμή οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία θα έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια περί του 30% της φετινής παραγωγής σιτηρών καθώς η περιοχή μαζί τον Έβρο αποτελούν τους κυρίους παραγωγούς σε εγχώριο επίπεδο.

Οι εκπρόσωποι των αρτοποιών, αναμένεται σήμερα, Δευτέρα, να έχουν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κατά την οποία στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν ζητήματα σχετικά με την ακρίβεια αλλά και τους ελέγχους σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα που έχει ξεκινήσει το αρμόδιο υπουργείο.

Μεγάλο αγκάθι αποτελούν οι ακριβές πρώτες ύλες και για τις επιχειρήσεις εστίασης, την ίδια στιγμή μάλιστα που όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου δεν έχουν περιθώρια για νέες αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους τους.

Στο επίκεντρο της ανησυχίας τους βρίσκεται το ελαιόλαδο λόγω της διαρκώς αυξανόμενης τιμής του με τους επιχειρηματίες της εστίασης να είναι «προετοιμασμένοι» και για νέες αυξήσεις τον Νοέμβριο στις καινούριες παραλαβές που θα έχουν.

Πέραν του ελαιολάδου προβληματισμός υπάρχει και για άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως βασικά συστατικά για την παρασκευή των πιάτων. Η τιμή στη φέτα για παράδειγμα, η παραγωγή της οποίας αναμένεται φέτος μειωμένη λόγω των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία όπου παράγεται περί το 40% του συνόλου της αιγοπροβατοτροφίας, που παράγουν το γάλα το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή της.

Πηγή φωτογραφίας: unplash

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις