Τι οδήγησε σε εκτόξευση της τιμής του

Το κόστος του χυμού πορτοκαλιού που αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή συσκευασμένων χυμών αλλά και αναψυκτικών, απασχολεί έντονα τις επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων.

Το «καμπανάκι» είχε κρούσει πριν από μερικούς μήνες o επιχειρηματίας,  Σπύρος Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, της Bespoke SGA Holdings AE, ο οποίος δραστηριοποιείται και στους χυμούς, με την «Ελληνικοί Χυμοί» αναφέροντας πως τα πορτοκάλια θα είναι το πρώτο προϊόν που μέσα στο επόμενο 12μηνο θα αρχίσει να εμφανίζει ελλείψεις.

Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης και οι ζημιές στις καλλιέργειες σε χώρες που αποτελούν τους μεγάλους παγκόσμιους προμηθευτές οδήγησαν τον προηγούμενο χρόνο, τις τιμές του χυμού πορτοκαλιού σε ιστορικά υψηλά. Σύμφωνα με το μηνιαίο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς για τον Ιανουάριο 2024,οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χυμού πορτοκαλιού κατέγραψαν το 2023 αύξηση κατά 55,14%.

Σε πρόσφατη εκδήλωση της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων, η οποία δραστηριοποιείται στην κατηγορία των αναψυκτικών, ο κ. Κωνσταντίνος Σεπετάς, Chief Marketing Officer της εταιρείας, σημείωσε από την πλευρά του, πως το πορτοκάλι αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο πρόβλημα καθώς η τιμή του έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 150% και κατά συνέπεια και το κόστος παραγωγής για τις επιχειρήσεις.

Τι όμως έχει οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών; Η διεθνής αναταραχή προκλήθηκε λόγω της σημαντικά μειωμένης παραγωγής, εξαιτίας των ζημιών στις καλλιέργειες, σε Βραζιλία και Καλιφόρνια, που αποτελούν τους μεγαλύτερους προμηθευτές χυμού πορτοκαλιού της αγοράς. Η αδυναμία να καλυφθεί η ζήτηση, από τις χώρες στις οποίες κατευθύνονταν οι ποσότητες αυτές οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Πολυχρονάκη, ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS  η τιμή του χυμού πορτοκαλιού έχει διπλασιαστεί και πλέον πωλείται στην τιμή που κόστιζαν την περασμένη χρονιά τα νωπά πορτοκάλια.

Η κατάσταση μάλιστα δεν φαίνεται να βαίνει προς ομαλοποίηση το προσεχές διάστημα, αντίθετα, ενδέχεται να δούμε και νέες αυξήσεις των τιμών.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις