Τι δείχνουν τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας της Convert Group

Κατά 4% αυξήθηκε ο τζίρος στα ηλεκτρονικά φαρμακεία το 2023 με τις online πωλήσεις να διαμορφώνονται στα  283 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας της Convert Group από τον Σεπτέμβριο και μετά, παρατηρείται απότομη αλλαγή στην αγορά, με την αξία των πωλήσεων των online φαρμακείων να σημειώνει μείωση 8% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2022.

«Καθοριστικός παράγοντας σε αυτό το φαινόμενο ήταν η εναρμόνιση με τις οδηγίες του υπουργείου Ανάπτυξης για τον τρόπο αναγραφής και επικοινωνίας των εκπτώσεων και προωθητικών ενεργειών στα φυσικά και τα ηλεκτρονικά καταστήματα, επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τα online φαρμακεία, που είχαν πάντα εκπτωτικό προσανατολισμό στην εμπορική τους πολιτική», όπως σημειώνεται.

Ανά κατηγορία οι πωλήσεις σε αυξήθηκαν κατά:  6% σε προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας και 3% σε συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες, ενώ τα βρεφικά και παιδικά είδη γνώρισαν μια μείωση στις πωλήσεις κατά 4%.

Μείωση στις πωλήσεις κατά 20% κατέγραψαν τα προϊόντα υγείας, καθώς τα προϊόντα που βρίσκονταν για καιρό στις υψηλότερες θέσεις ζήτησης (όπως οι μάσκες προστασίας και τα διαγνωστικά τεστ covid- 19) αποτελούν όλο και περισσότερο χαμηλή προτεραιότητα στα καλάθια των καταναλωτών.

Η συγκράτηση των εκπτώσεων στο online κανάλι καταγράφηκε σε όλη τη διάρκεια του 2023, σε ποσοστό 38% επί της Προτεινόμενης Λιανικής Τιμής από 42% που ήταν το 2022, φαινόμενο που οφείλεται στον συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό, στην ανάγκη για τη διατήρηση του περιθωρίου κέρδους που είναι ιδιαίτερα χαμηλό στις online πωλήσεις και στην εναρμόνιση με τις οδηγίες του υπουργείου Ανάπτυξης για την αναγραφή και επικοινωνία των εκπτώσεων.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, κατά τη σύγκριση σε πάνω από 40.000 κωδικούς προϊόντων εντοπίστηκε ότι στο 9% αυτών αυξήθηκαν οι τιμές πωλήσεων πάνω από 20% το 2023. Από πλευράς κατηγοριών, οι υψηλότερες ανατιμήσεις του 2023 σημειώθηκαν στις βρεφικές πάνες 25%, στα λιπαντικά με 15% και στις συσκευές και αξεσουάρ ομορφιάς με 14%.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις