Η ελληνική οικονομία έχει δεχθεί αλλεπάλληλα χτυπήματα τα τελευταία 12 χρόνια.

Του Βασίλη Κορκίδη Προέδρου ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ

 Από την παρατεταμένη κρίση των μνημονίων, περάσαμε στην παρατεταμένη υγειονομική κρίση. Είναι θαυμαστό πώς κατάφερε η πλειονότητα των επιχειρήσεων, εάν και επλήγησαν σημαντικά, να συνεχίζουν την δραστηριότητά τους. Η κοινωνία και συνεπώς και η οικονομία συνηθίζει σιγά σιγά να εξελίσσεται σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες προσαρμόζονται για άλλη μια φορά στις επιταγές που επιβάλουν οι συνθήκες. Οι επιχειρήσεις που έμειναν όρθιες, ήταν οι υγιείς, οι νοικοκυρεμένες, που σέβονται τους πελάτες τους και τους εργαζομένους. Οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις που καινοτομούν, που κάθε ημέρα γίνονται καλύτερες. Το 2022 πιστεύω ότι δεν θα μας επιφυλάσσει άλλες δυσάρεστες ειδήσεις και άλλες μεταλλάξεις που θα βάλουν και πάλι την οικονομία στην «εντατική».

Το 2022 πιστεύω ότι θα είναι μια χρονιά ανάπτυξης και ευκαιριών. Μια χρονιά που θα περιορισθεί η πανδημία, θα αποκλιμακωθεί η ενεργειακή κρίση, θα σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός και θα αυξηθεί η κατανάλωση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η ελληνική οικονομία έχει ιδιαίτερα καλή προοπτική. Οι επενδύσεις αυξάνονται, σημαντικά έργα υποδομών ολοκληρώνονται και τα πρώτα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα εισρεύσουν στην χώρα μας που μαζί με τις επιχορηγήσεις από τον αναπτυξιακό νόμο θα δώσουν σημαντική ώθηση στην οικονομία.

Στην ανάπτυξη θα συμβάλλουν μεταξύ άλλων και το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις και το ΕΣΠΑ. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η πολιτική σταθερότητα που τόσο ανάγκη έχει η οικονομία, τότε η νέα χρονιά μπορεί να αποτελέσει την πρώτη μετά από πολλές που θα έχουμε ουσιαστικά, σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη. Έχουμε μάθει πλέον ότι οι προσδοκίες μας πρέπει να είναι συγκρατημένες.

Η Ελλάδα αλλάζει, ψηφιοποιείται, η γραφειοκρατία μειώνεται, οι νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό αρχίζουν να επιστρέφουν σταδιακά στην πατρίδα μας και η οικονομία είναι πιο ανταγωνιστική από ποτέ. Τώρα όμως είναι η ώρα που πρέπει να δουλέψουμε όλοι ακόμη πιο σκληρά για να θωρακίσουμε την ελληνική οικονομία και να δημιουργήσουμε πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας μέσα από βιώσιμες επενδύσεις. 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις