Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η μείωση του ΦΠΑ την δεδομένη στιγμή θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απέρριψε το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ την προκειμένη στιγμή, μιλώντας σε εκπομπή του Alpha. Επεσήμανε ότι αφού εξέτασαν την συγκεκριμένη προοπτική σε όλα τα προϊόντα, κατέληξαν στην απόφαση ότι η μείωση του ΦΠΑ θα ήταν αδύνατη την συγκεκριμένη στιγμή.

Τόνισε πως η χώρα έχει το υψηλότερο χρέος και το τρίτο υψηλότερο πρωτογενές έλλειμμα (περίπου 13 δισ. ευρώ) στην Ευρώπη, δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να μεταβάλλει τη νομισματική πολιτική και από το 2023 θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες.

«Υπό αυτά τα δεδομένα», σημείωσε, «μέσα Ιανουαρίου δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επεκτατική πολιτική και να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό. Όμως, όλα είναι στο τραπέζι προς αξιολόγηση, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Ο υπουργός ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 38 δισ. ευρώ και αποτελούν ισχυρό όπλο απέναντι στις διακυμάνσεις των αγορών. Αλλά υπάρχει το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα (λόγω των μέτρων στήριξης, που αποτέλεσαν το τέταρτο υψηλότερο πακέτο μέτρων παγκοσμίως), οπότε η οικονομική πολιτική πρέπει να ασκείται με σύνεση, σωφροσύνη και διορατικότητα.

Κατέληξε λέγοντας ότι τα μέτρα θα αποσύρονται σταδιακά, ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η οικονομία, ενώ η κυβέρνηση θα είναι κοντά σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους για όσο χρειαστεί.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις