Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε γιατί η μείωση του ΕΦΚ δεν είναι εφικτή

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ απάντησε στο ερώτημα για το πόσο θα διαρκέσει η ακρίβεια, έδωσε απαντήσεις σχετικά με τα επιδόματα ενώ ανέλυσε και το ζήτημα της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Ο υπουργός τόνισε: «Τα μέτρα στα καύσιμα ορθώς δεν είναι οριζόντια, έχουν κοινωνικό πρόσημο και στοχεύουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Καλύπτουν δε, τους 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων από τα 3,5 εκατομμύρια συνολικά».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντά για το πόσο θα διαρκέσει η ακρίβεια

Ταυτόχρονα, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η μείωση του ΕΦΚ δεν είναι εφικτή λέγοντας πως μια παρέμβαση της τάξεως των 0,20 ευρώ θα είχε έχει κόστος 1,5 δισ. ευρώ. «Άρα, δεν θα κάνουμε κάποιο άλλο μέτρο στήριξης ή θα επιβαρύνουμε τους πολίτες», πρόσθεσε. Ανέφερε, επίσης, ότι «τα φορολογικά έσοδα από τα καύσιμα είναι αυξημένα (πολύ αυξημένα αυτά από τον ΦΠΑ και ελαφρώς μειωμένα από τον ΕΦΚ). Η πολιτεία τα παίρνει, προσθέτει το ποσό από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και τα επιστρέφει στους πολίτες».

Παράλληλα, απευθυνόμενος σε εκπρόσωπο αγροτών από τα Φάρσαλα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ήδη έχουν μειωθεί οι φορολογικοί συντελεστές και ο ΦΠΑ στα λιπάσματα, έχει δοθεί βοήθεια στους κτηνοτρόφους και επιστρέφεται τον Αύγουστο ο φόρος από το πετρέλαιο κίνησης. Και προέτρεψε τους αγρότες «να κάνουν πιο μεγάλα και υγιή σχήματα, με κίνητρο τη μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος εφ’ όρου ζωής».

Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο υπουργός ανέφερε ότι «οι δυσκολίες που συνοψίζονται στη λέξη “ακρίβεια” θα καλύψουν όλο το 2022, θα συνεχιστούν με χαμηλότερη ένταση και το 2023 και θα τερματιστούν στο τέλος του επόμενου έτους». Είπε, εξάλλου, ότι «η κυβέρνηση δεν είναι κυβέρνηση επιδομάτων, είναι κυβέρνηση μείωσης φόρων και εισφορών και βοήθειας στον πολίτη όταν έχει ανάγκη».

Διαβάστε επίσης: 

Ποιο είναι το «αντίδοτο» για την ακρίβεια