Ποιες είναι οι εκτιμήσεις του προέδρου του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων, Συμεών Διαμαντίδη για την φετινή πορεία των ελληνικών εξαγωγών

Αισιόδοξος για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών την χρονιά που διανύουμε είναι ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ- Συνδέσμου Εξαγωγέων Συμεών Διαμαντίδης.

Τόνισε ότι φέτος αναμένεται να φτάσουν τα 100 δισ. ευρώ, έναντι 74 δισ. ευρώ το 2021, επισημαίνοντας ότι οι εξαγωγές «τρέχουν» με ρυθμό περίπου 18% και ταυτόχρονα υπάρχει μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι πωλήσεις ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό δεν αφορούν πλέον μόνο τον πρωτογενή τομέα, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και την τεχνολογία, προσθέτοντας ότι το 15% των εξαγωγών αφορά τεχνολογικά προϊόντα, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα παράγει και εξάγει τεχνολογία.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων επισήμανε ακόμα ότι, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση, το 2022 οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 36%, σε σχέση με το 2021 και έφτασαν στα 55 δισ. σε ό,τι αφορά τα προϊόντα και στα 35 δισ. στις υπηρεσίες, αποτελώντας πλέον το 27% του ΑΕΠ, ποσοστό που ξεπερνά τις αντίστοιχες επιδόσεις παραδοσιακών εξαγωγικών δυνάμεων, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

«Η θετική πορεία των εξαγωγών δεν φαίνεται να ανακόπτεται ούτε το 2023» σημείωσε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στο διεθνές επιχειρείν και οι έντονες διεθνείς αναταράξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, πόσο μάλλον σήμερα που οι εξαγωγές έχουν εξελιχθεί σε βασικό οικονομικό πυλώνα για την Ελλάδα».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις