"Η σημασία των προσπαθειών για την ειρήνη στην Ευρώπη καθίσταται ακόμη πιο προφανής"

Κάθε χρόνο, στις 9 Μαΐου, γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη, αξίες που, δυστυχώς, στερούμαστε φέτος, σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, για την Ημέρα της Ευρώπης 2022.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», με την οποία διατυπώθηκε η πρόταση για μια νέα μορφή συνεργασίας στην Ευρώπη, ικανή να κάνει τον πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών αδιανόητο. Η πρόταση του Ρομπέρ Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, μετά από 72 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση «δείχνει να μην έχει ωριμάσει» απέναντι στις ασύμμετρες απειλές ενός φυσικού και οικονομικού πολέμου, που εξελίσσεται στα «μέτωπα» του ενεργειακού, των πληθωριστικών και άλλων πιέσεων στις οικονομίες των χωρών μελών.

Η ισχυροποίηση της Ευρωπαϊκής οικονομίας και η προάσπιση όλων εκείνων που την καθιστούν ανταγωνιστική στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, όπως η ευρωπαϊκή ναυτιλία, ηγέτιδα δύναμη της οποίας είναι η ναυτιλία των Ελλήνων, που πρέπει να εκτιμηθεί αναλόγως και να αποτελεί πρόταγμα.

Όλοι χρειαζόμαστε μια Ευρώπη ενωμένη, που να μπορεί να συζητήσει και, επιτέλους, να λάβει αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο, ώστε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο που θα λειτουργεί για όλους, Βόρειους και Νότιους, Ανατολικούς και Δυτικούς. Η σημασία των προσπαθειών για την ειρήνη και την ευημερία στην Ευρώπη καθίσταται ακόμη πιο προφανής, καθώς αναδεικνύουμε την ενότητα και αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία.

Αισιοδοξούμε πως, με την ευκαιρία της φετινής ημέρας της Ευρώπης, θα πραγματοποιηθούν όλα τα «ευρωπαϊκά δέοντα», που βρίσκονται σε αναμονή και που μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα νέο οικονομικό μέλλον, με λιγότερα λάθη από το παρελθόν.»

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις