Εξετάζεται πλέγμα μέτρων για την στήριξη της παραγωγής.

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Σύσκεψη με τους θεσμικούς φορείς της βιομηχανίας για την αντιμετώπιση της κρίσης ενέργειας τόσο σε άμεσο όσο και σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 11 Μαρτίου, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων υπό τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Ενέργειας & Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Σκρέκα (μέσω τηλεδιάσκεψης) και Επικρατείας – αρμόδιου για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, κ. Άκη Σκέρτσου.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε σε χθεσινή συνέντευξή του, στην έκτακτη εκπομπή, Ενώπιος Ενωπίω, του Νίκου Χατζηνικολάου στον Ant1, ένα νέο ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αυτονομία και τη μείωση του ενεργειακού κόστους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα είναι ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της διείσδυσης του Net Metering σε παραγωγικές μονάδες.

Το θέμα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών με τους βιομήχανους. Να σημειωθεί ότι, πέντε βιομηχανικοί σύνδεσμοι της χώρας εξέδωσαν χθες ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ζητούν την λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων στήριξης της βιομηχανίας, ενώ καλούν την κυβέρνηση να ελέγξει τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την πλευρά των βιομηχανικών συνδέσμων στη συνάντηση συμμετέχουν οι εξής εκπρόσωποι του κλάδου: από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ο πρόεδρος του Δ.Σ., Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο γενικός διευθυντής, Αλέξανδρος Χατζόπουλος και ο αν. γενικός διευθυντής, Γιώργος Ξηρογιάννης, από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, ο πρόεδρος επί Τιμή του ΣΒΕ, Γεώργιος Μυλωνάς και ο Α’ αντιπρόεδρος, Γιάννης Σταύρου, από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, η πρόεδρος Ελένη Κολιοπούλου και ο αντιπρόεδρος Ευριπίδης Δοντάς, από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, ο πρόεδρος Πάνος Λώλος και το μέλος του Δ.Σ. Βασίλης Έξαρχος, από τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων Βιομηχανιών, ο πρόεδρος Αχιλλέας Νταβέλης, από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής, ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ, Δημήτρης Μαθιός και ο αντιπρόεδρος, Σταύρος Θεοδωρόπουλος, από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, ο αντιπρόεδρος Γεώργιος Σπηλιόπουλος και το μέλος του Δ.Σ., Αθανάσιος Ψαθάς, ο πρόεδρος στην «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη»Μιχάλης Στασινόπουλος κ.α.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε (on camera):

«Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και με την παρουσία του Υπουργού Ενέργειας & Περιβάλλοντος, κ. Σκρέκα, και του Υπουργού Επικρατείας –  αρμόδιου για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, κ. Σκέρτσου, συναντηθήκαμε σήμερα με τους θεσμικούς εκπροσώπους της βιομηχανίας της χώρας για να συζητήσουμε πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τόσο σε πρώτο χρόνο όσο και σε μέσο-μακροπρόθεσμο διάστημα τη μεγάλη κρίση της ενέργειας που πλήττει τον πλανήτη και την Ευρώπη.

Ήταν μία πρώτη συνάντηση κατά την οποία καταλήξαμε, πιστεύω, σε κοινά συμπεράσματα. 

Εγκαινιάζουμε μία όσο γίνεται πιο στενή συνεργασία για να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα στην κατεύθυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος επισήμανε (on camera):

«Ήθελα και εγώ να ευχαριστήσω τον Υπουργό για την πρωτοβουλία να συναντηθούμε σήμερα. Το θέμα είναι εξαιρετικά οξύ, και βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Νομίζω ότι πρέπει να συστρατευθούμε όλοι, Κυβέρνηση και επιχειρήσεις, μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια, για να μπορέσουμε και να κρατήσουμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό της χώρας στην κρίσιμη και ακραία φάση που περνάμε αυτή τη στιγμή αλλά και για να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε καλύτερες συνθήκες στην αγορά ενέργειας που πρέπει να δημιουργήσουμε τα επόμενα χρόνια».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις