Οι ιδρυτές του Symbiosis Fermented Foods μιλούν στο FoodLife για τα προϊόντα τους και τα μοναδικά τους οφέλη

Μια ιδιαίτερη και πλέον σπάνια τεχνική παραγωγής τροφίμων θέλησαν να χρησιμοποιήσουν οι ιδρυτές του Symbiosis Fermented Foods για να δημιουργήσουν ένα είδος φαγητού που, όπως μας λένε, τείνει να εξαφανιστεί από την ελληνική συλλογική κουλτούρα. Η Miriam Roncero Val και ο Άγγελος Κόντος έφτιαξαν το δικό τους εργοστάσιο στο οποίο κάθε προϊόν που παράγεται είναι αποτέλεσμα της τεχνικής της άγριας ζύμωσης. 

Η Miriam κατάγεται από την Ισπανία, είναι απόφοιτη Καλών Τεχνών με μεγάλο ενδιαφέρον για τη δημιουργία και την έρευνα, αρχίζει να ενδιαφέρεται για την τέχνη της ζύμωσης τα τελευταία έξι χρόνια. Ο Άγγελος έχει σπουδάσει Συμβουλευτική Ψυχολογία και τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια εργαζόταν με άτομα στο φάσμα του αυτισμού και ως θεραπευτής εξαρτημένων ατόμων στο ΚΕΘΕΑ. 

«Με αβεβαιότητα και ενθουσιασμό, μαζί αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το δικό μας εργαστήριο Fermented Foods. Γνωρίζουμε ότι είναι μία πρόκληση, γιατί αυτό το είδος φαγητού έχει εξαφανιστεί από την ελληνική συλλογική κουλτούρα. Θεωρούμε όμως ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ξανασκεφτούμε τον τρόπο που παράγουμε τα τρόφιμά μας», δηλώνουν οι ίδιοι στο FoodLife. 

Με έμφαση στην εντοπιότητα και την εποχικότητα δημιουργούν τρόφιμα συνώνυμα της βιωσιμότητας. «Στο εργαστήριό μας επιλέγουμε ποιοτικά, τοπικά και εποχιακά λαχανικά για να παράγουμε τρόφιμα, χρησιμοποιώντας την τεχνική άγριας ζύμωσης. Ωφελούμαστε από τα βακτήρια γαλακτικού οξέος (LAB) που υπάρχουν ήδη, δημιουργώντας  το ιδανικό περιβάλλον για την επαρκή και ασφαλή εξέλιξή τους. Αυτή η τεχνική συντήρησης τροφίμων χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ένας ευγενικός τρόπος παράτασης της ζωής των τροφίμων, που βασίζεται στην παρατήρηση της αναγεννητικής λειτουργίας της ίδιας της φύσης», αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Τα οφέλη της ζύμωσης

Αυτή η διαδικασία συντήρησης τροφίμων που συναντάται από τα αρχαία χρόνια πλέον τείνει να εξαφανιστεί. Ωστόσο, τα οφέλη αυτής της διαδικασίας είναι που κάνουν το τελικό τρόφιμο ιδιαίτερα σημαντικό για την διατροφή του ανθρώπου. «Σίγουρα , στις μέρες μας, μας ενδιαφέρει να παράγουμε υπεύθυνα τρόφιμα, αλλά η ζύμωση προσφέρει και άλλα οφέλη. Η ζύμωση δημιουργεί έντονες γεύσεις ικανές να ενθουσιάσουν όσους έχουν συνηθίσει να τις καταναλώνουν. Επίσης σπάει τα θρεπτικά συστατικά σε απλούστερες μορφές, κάνοντάς τα πιο βιοδιαθέσιμα, προσφέροντας υψηλά επίπεδα βιταμίνης c, b, k, οργανικά οξέα και διαφορετικούς τύπους μικροθρεπτικών συστατικών. Τέλος, ίσως το πιο σημαντικό όφελος βρίσκεται στα βακτήρια που ζουν σε αυτά τα τρόφιμα που εμπλουτίζουν την εντερική χλωρίδα μας», λένε η Miriam και ο Άγγελος. 

Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά πρώτες ύλες από την ελληνική γη και λαχανικά εποχής από μικρούς παραγωγούς, ενισχύουν το τοπικό εμπόριο και εγγυώνται την άριστη ποιότητα. Αυτή τη στιγμή στο e-shop τους θα βρείτε τη χειμερινή συλλογή από Kimchi και Sauerkraut αλλά και ιδιαίτερες fermented καυτερές σάλτσες, ιδανικές να προσφέρουν θερμότητα και γεύση σε κάθε πιάτο. 

«Κάθε προϊόν που παράγουμε είναι ιδιαίτερο με το δικό του τρόπο. Όταν δημιουργούμε ένα προϊόν, προσπαθούμε να του δώσουμε γευστικές ιδιότητες που το κάνουν μοναδικό», δηλώνουν οι ιδρυτές του Symbiosis Fermented Foods.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις