Τι δηλώνει στο FoodLife ο ιδρυτής Βασίλης Στενός για τη νέα επένδυση της εταιρείας

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Τα μικροφύκη αποτελούν μία κατηγορία μικροργανισμών στην οποία στρέφεται το ενδιαφέρον της βιομηχανίας σε διεθνές επίπεδο, τα τελευταία χρόνια, με σκοπό να παραχθούν νέα πιο υγιεινά προϊόντα τα οποία θα συμβάλλουν στη τεράστια πρόκληση της διαρκώς αυξανόμενης ανάγκης της παγκόσμιας σίτισης. Η πρώτη ύλη που παράγεται από τα μικροφύκη αξιοποιώντας το διοξείδιο του άνθρακα από συγκεκριμένους ρυπογόνους φορείς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τρόφιμα, καλλυντικά, φάρμακα, ζωοτροφές, και 3ης γενιάςβιοκαύσιμα με αποτέλεσμα να μειώνεται εντυπωσιακά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των αντίστοιχων συνεργαζόμενων βιομηχανιών. Με την πολυσύνθετη αυτή καλλιέργεια αποφάσισε να ασχοληθεί ο Βασίλης Στενός ιδρύοντας την Solmeyea, μία ιδιαίτερη περίπτωση νεοφυούς επιχείρησης που συνδυάζει αγροτεχνολογία και βιοτεχνολογία, η οποία έχει μπει στο ραντάρ ισχυρών επενδυτών από όλο τον κόσμο, έχει βραβευτεί για τις καινοτόμες τεχνικές της, ενώ έχει αναγνωριστεί από τη Κομισιόν για τη μοναδικότητά της.

Βασίλης Στενός 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του FoodLife η εταιρεία δε, μόλις εξασφάλισε χρηματοδότηση από τη Κομισιόν ύψους πλέον του 1,5 εκατ. ευρώ ώστε να συστήσει ένα πρότυπο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης, με πρωτόγνωρη παραγωγική δύναμη, στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι το πρώτο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. «Η συγκεκριμένη επένδυση θα μας επιτρέψει να παράγουμε πρωτογενώς 5 τόνους φυτικής βιομάζας, ώστε στη συνέχεια να πρωοθείται εμπορικά ως πρώτη ύλη σε δευτερογενείς εταιρείες του εξωτερικού που παράγουν plant-based προϊόντα με τις πρώτες συμφωνίες να έχουν κλειστεί με εταιρείες από την Ισπανία, την Σουηδία και την Γαλλία» αναφέρουν αξιόπιστες πηγές.

Το χρυσάφι των μικροφυκών

Ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο πόρισμα είναι ότι τα μικροφύκη έχουν τουλάχιστον διπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες συγκριτικά με το αμέσως επόμενο προϊόν που είναι η σόγια και με πλήρες προφίλ αμινοξέων. Το γεγονός αυτό, ουσιαστικά, τα καθιστά ως την απόλυτη πηγή πρωτεϊνών με αποτέλεσμα να είναι περιζήτητα ως προς την καλλιέργεια τους και τη χρήση τους σε οποιοδήποτε είδος τελικού φυτικού προϊόντος σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη χώρα μας ωστόσο, είναι ακόμη μία αρκετά άγνωστη καλλιέργεια. «Ουσιαστικά παίρνεις το διοξείδιο του άνθρακα και το αξιοποιείς για να παράγεις πρωτεΐνες φαγητού μέσα από τα μικροφύκη. Η καλλιέργεια αυτή γίνεται σε κλειστά ελεγχόμενα εντατικά συστήματα και είναι καθετοποιημένη χωρίς καμία προσθήκη χημικών. Πρόκειται για το λεγόμενο “vertical farming” και με αυτό τον τρόπο παίρνεις το περισσότερο δυνατό από την προσφερόμενη γη. Αυτή είναι και η έννοια της τεχνικής η οποία προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της πράσινης ανάπτυξης» αναφέρει στο FoodLife, ο ιδρυτής, Β. Στενός.

Για το 2022 η παραγωγή της Solmeyea ανήλθε σε 200 κιλά δοκιμαστικές χρήσεις, ενώ με τη νέα επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τους 5 τόνους. Σήμερα, η εταιρία έχει εγκατεστημένη στον Δημόκριτο την πρώτη της αυτοματοποιημένη πιλοτική μονάδα εντατικής καλλιέργειας μικροφυκών. Αυτή τη περίοδο, μάλιστα, η μονάδα επεκτείνεται κατά 35 φορές. Στόχος της εταιρείας ωστόσο δεν είναι μόνο η ανάπτυξη και η καινοτομία, αλλά θέλει να συμβάλλει από το brain drain στο brain gain, αρχής γενομένης από τους εννέα διεθνείς ερευνητές που έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Ελλάδα και εργάζονται πάνω στο project της Solmeyea. Πρόκειται για επιστήμονες από τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Κίνα, την Βραζιλία, την Ινδία, την Αμερική αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις