Ο κυπριακός όμιλος ενισχύει την παρουσία του στην Ελλάδα με την γνωστή μπύρα VOREIA

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Δυναμικό μπάσιμο στην ελληνική αγορά πραγματοποιεί ο κυπριακός όμιλος Photos Photiades προχωρώντας στην απόκτηση του συνόλου των μετοχών της σερραϊκής μικροζυθοποιίας Siris MicroBrewery, μέσω της θυγατρικής του Beverage World στην Ελλάδα. Πρόκειται για την πρώτη επένδυση σε παραγωγική μονάδα στην Ελλάδα από τον κυπριακό όμιλο, ο οποίος ιδρύθηκε το 1942 στην Κύπρο και έκτοτε έχει καθιερωθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Κύπρου με δραστηριότητες που εκτείνονται πέραν της Κύπρου στην Ελλάδα, στη Ρουμανία, στη Σλοβενία και στη Κροατία. «Για εμάς η επένδυση αυτή είναι πολύ σημαντική παρόλο που το μέγεθος της Siris σήμερα είναι σχετικά μικρό, καθώς ο τομέας της μπύρας είναι μέρος της ταυτότητάς μας, είναι οι ρίζες μας. Παράλληλα, οι μικρές ζυθοποιίες που έχουν δημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο είναι αυτές που έχουν φέρει νέα πνοή σε ολόκληρο τον κλάδο. Ειδικά η σερραϊκή μικροζυθοποιία ήταν από τις λίγες που με εντυπωσίασαν μεταξύ των δεκάδων που είχα επισκεφθεί απ’ τη θέση του προέδρου των Ζυθοποιείων της Ευρώπης στην Ευρώπη και στην Αμερική. Το μεράκι και η βαθιά σκέψη πίσω από τον σχεδιασμό της ζυθοποιίας οφείλονται στον ιδρυτή και δημιουργό της, τον Γιάννη Μαρμαρέλλη» δήλωσε κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος στον όμιλο Photos Photiades, Παύλος Φωτιάδης εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην επένδυση αυτή.

Από την πλευρά του, ο δημιουργός και ιδρυτής της Siris, Γιάννης Μαρμαρέλλης ανέφερε ότι από την πρώτη μέρα στόχος ήταν η παραγωγή μιας υψηλής ποιότητας craft μπύρας, όπως είναι η VOREIA, που θα παράγεται από αγνές πρώτες ύλες και θα οδηγούσε στην ανάπτυξη της ελληνικής μικροζυθοποιίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι: «σε αυτό το ταξίδι συνεργαζόμαστε πλέον με τον όμιλο». Να σημειωθεί ότι ο ιδρυτής της Siris θα παραμείνει επικεφαλής της εταιρείας για τα επόμενα δύο χρόνια -βάσει της συμφωνίας- με τις δύο πλευρές τόσο της Siris όσο και του ομίλου να αναφέρουν ότι βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για να συνεχιστεί και έπειτα η συνεργασία τους.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου αφορούν στη παραγωγή, διανομή, πώληση και προώθηση αλκοολούχων ποτών και μη αλκοολούχων ποτών, στον κλάδο του real estate αλλά και τον ασφαλιστικό κλάδο, ενώ έχει αναπτύξει σημαντικές στρατηγικές σχέσεις με διεθνείς εταιρείες και αναγνωρισμένα brands όπως είναι: Diageo, Carlsberg, Gruppo Campari, Danone, Jose Cuervo, Lavazza και η ασφαλιστική εταιρεία AXA.  Η κίνηση στη μπύρα αποτελεί μία πρώτη κίνηση, όπως αναφέρει ο όμιλος Photos Photiades, για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου χαρτοφυλακίου προϊόντων, δεδομένου ότι ο όμιλος δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διανομή της μπύρας Carslberg στην Κύπρο αλλά και στην εμφιάλωση και διανομή εμφιαλωμένου νερού.

Η εξαγορά της Siris, όπως εξήγησε και ο γενικός διευθυντής της Beverage World, Γιώργος Μακρυγιαννάκης αποτελεί στρατηγική κίνηση ώστε η εταιρεία να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο των μη αλκοολούχων ποτών, μέσα στα οποία περιλαμβάνεται και η μπύρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύκλος εργασιών της Beverage ανήλθε στα 50 εκατ. ευρώ για το 2021 έναντι 40 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ το 2020 φαίνεται ότι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2021.

Παράλληλα, ο κ. Φωτιάδης αναφερόμενος στα σχέδια του ομίλου για την ελληνική αγορά επισήμανε ότι: «πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και εμείς ως όμιλος παραμένουμε θετικός για την Ελλάδα για αυτό και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε τόσο στα ποτά όσο και στον κατασκευαστικό τομέα όπου δραστηριοποιούμαστε με κατασκευές στα νότια προάστια της Αττικής και σε ένα πολύ μεγάλο έργο στην Κρήτη, όπου προσδοκούμε να  βάλουμε στον ποιοτικό χάρτη τη νότια Κρήτη και τουριστικά και ως διαμονή». Σημειωτέον, ότι η επένδυση της Κρήτης, ύψους 500 εκατ. ευρώ δρομολογείται μέσω της θυγατρικής του, Emerald Developments και αφορά σε ένα τουριστικό συγκρότημα έκτασης 1.700 στρεμμάτων στην περιοχή Τριόπετρα.

Διαβάστε επίσης: 

Παπαστράτος-Stevia Hellas: Τριπλασιάστηκε η καλλιέργεια στέβιας στην Θράκη

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις