Ο Νίκος Χανδόλιας μιλά στο FoodLife και μας ξεναγεί στον δικό του χρωματιστό κόσμο της αρτοποιίας

Στην Αμαλία Σοφιανοπούλου

Τι συμβαίνει όταν η αρτοποιεία συναντά την τέχνη; Δημιουργούνται ψωμιά που μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής! Αυτό κατόρθωσε να κάνει ο Νίκος Χανδόλιας συνδυάζοντας την πατρογονική αγάπη του για την αρτοποιία με την δική του καλλιτεχνική ματιά αλλά και την επιστήμη.

Αποτέλεσμα, τα πανέμορφα χρωματιστά αρτοποιήματα που παρασκευάζονται από άριστες πρώτες ύλες και φυσικά υλικά ακολουθώντας μια ιεροτελεστία από την δημιουργία του προζυμιού μέχρι το φούρνισμα. Ο αρτοποιός – καλλιτέχνης Νίκος Χανδόλιας μας ξεναγεί στον δικό του χρωματιστό κόσμο της αρτοποιίας, αποκαλύπτει τα μυστικά για ένα καλό προζύμι και μας μιλά για τα μελλοντικά του σχέδια.

Η αγάπη σου για την αρτοποιία καλλιεργήθηκε από όταν ήσουν παιδί. Πώς αποφάσισες να πας αυτήν την τέχνη σε άλλο επίπεδο;

Η σχέση μου με την αρτοποιία ήρθε φυσικά, σχεδόν γονιδιακά θα έλεγα και διαμορφώθηκε από την αγάπη και την ενασχόλησή μου με τις διαδραστικές και παραστατικές τέχνες. Το @frommydadsbakery είναι πρώτα ένας φόρος τιμής στον αρτοποιό πατέρα μου και ταυτόχρονα μια προσπάθεια να φέρω την οικογενειακή παράδοση πιο κοντά στις δικές μου προσλαμβάνουσες. Μια προσπάθεια συγκερασμού της παράδοσης, της τέχνης και της επιστήμης, πάντα με επίκεντρο το προζύμι, τα φυσικά υλικά και τις εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Στην πορεία εξελίχθηκε σε ένα προσωπικό ημερολόγιο καταγραφής των συνταγών, των προσπαθειών, αλλά και των ιδεών μου, στα πλαίσια μιας προσπάθειας να δώσω μια διαφορετική γεύση, μυρωδιά και όψη στο ψωμί. Πλέον, το αντιλαμβάνομαι και το χρησιμοποιώ σαν ένα portfolio παρουσίασης καινοτόμων ιδεών που επικεντρώνονται στην καλλιτεχνική αρτοποιία.

Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση του κύκλου σου αλλά και του κόσμου στα ευφάνταστα, χρωματιστά αρτοποιήματα;

Όταν ξεκίνησε όλο αυτό δεν αποσκοπούσα σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Σίγουρα μου αρέσει η απήχηση που πήρε το προφίλ μου και τα θετικά σχόλια του κόσμου στα διάφορα events και pop ups που διοργανώνω, καθώς μου δίνει ένα επιπρόσθετο κίνητρο να συνεχίσω να δημιουργώ, να πειραματίζομαι και να βελτιώνομαι.

Επίσης, με γοητεύει η καθημερινή και συνεχής έκθεση σε νέες γνώσεις και πληροφορίες μέσω της online κοινότητας των bakers. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη τόσο για τους ανθρώπους που γνωρίζω, όσο και για τις ευκαιρίες που μου δίνονται σε αυτό το πολύχρωμο ταξίδι.

Πώς δίνεις χρώμα και σχήματα στις ζύμες σου;

Μέσω ενός συνδυασμού παραδοσιακών τεχνικών αρτοποιίας με τεχνοτροπίες των πλαστικών τεχνών και με τη χρήση εποχιακών τοπικών υλικών. Έτσι, καταφέρνω κάθε φορά να δώσω μια μοναδικότητα στα δημιουργήματά μου, ένα είδους δαχτυλικό αποτύπωμα αν θέλεις, καθώς κανένα ψωμί δε μοιάζει με το προηγούμενο.

Πειραματίζομαι διαρκώς με σύγχρονα υλικά και γεύσεις, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα μη συμβατικών συστατικών, όπως χυμούς ή πούδρες βιολογικών φρούτων και λαχανικών, καθώς και με διάφορα καρυκεύματα.

Το ψωμί από προζύμι έχει γίνει το απόλυτο trend. Ποιο είναι το δικό σου μυστικό για το τέλειο προζυμένιο ψωμί;

Μεθοδικότητα, αφοσίωση και εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες είναι τα βασικά συστατικά για οποιαδήποτε απόπειρα ενασχόλησης με το ψωμί. Επίσης, σίγουρα χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Η μεγαλύτερη πρόκληση στην παρασκευή ψωμιού με προζύμι στο σπίτι είναι να μην απογοητεύεσαι όταν κάτι δε σου βγαίνει όπως θέλεις, ή όπως το φαντάστηκες. Για ένα καλό αποτέλεσμα θέλει πολλές δοκιμές, πολλές προσαρμογές και πολλή παρατηρητικότητα. Το μυστικό είναι να φτιάξεις ένα δυνατό προζύμι το οποίο τρέφεις παρακολουθώντας τη συμπεριφορά του σε καθημερινή βάση.

Μίλησέ μας για την δράση με τα χριστουγεννιάτικα panettone που μόλις ολοκλήρωσες.

Το Colezione Panettone ήταν μια δράση που κάναμε μαζί με τη Λουκία Θωμοπούλου στο Sealed Earth, στον χώρο που έχει ιδρύσει η ίδια, και που λειτουργεί ως στούντιο κεραμικής και γκαλερί. Μέσα από πολύ όμορφες συζητήσεις συνειδητοποιήσαμε πόσες ομοιότητες έχει η κεραμική τέχνη με την αρτοποιία. Κάπως έτσι καταλήξαμε στην ιδέα της κοινής μας δράσης. Η Λουκία κάλεσε 50 καλλιτέχνες για να σχεδιάσουν 50 μοναδικά χρηστικά έργα τέχνης τα οποία «αγκάλιασαν» τα πανετόνε που ετοίμασα. Τα πανετόνε ήταν φτιαγμένα αποκλειστικά με προζύμι, όπως επίσης και με υλικά και αλεύρι από τοπικούς παραγωγούς και εταιρείες.

Ποια είναι τα επόμενα σου σχέδια;

Να συνεχίσω να εξελίσσω τις δημιουργίες μου όσο το δυνατόν περισσότερο, όπως επίσης και να μεγαλώσει η παρέα του @frommydadsbakery, ώστε όλο και περισσότερος κόσμος να δοκιμάζει τις δημιουργίες μου.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις