Εδώ και μισό αιώνα η Νιτσιάκος φροντίζει να παραμένει στις πρώτες γραμμές της καινοτομίας με τον αδιάκοπο εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την ανάπτυξη νέων προϊόντων

Πενήντα χρόνια ζωής, συμπλήρωσε η εταιρεία Νιτσιάκος. Μισός αιώνας αφιερωμένος στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, στην έρευνα την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Μόνιμη δέσμευση και βασικό μέλημα της εταιρείας, από την πρώτη στιγμή έως και σήμερα, ο σεβασμός προς τον καταναλωτή, η υπευθυνότητα και η εκτίμηση προς τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους εργαζόμενους της. Εδώ και μισό αιώνα η Νιτσιάκος φροντίζει να παραμένει στις πρώτες γραμμές της καινοτομίας με τον αδιάκοπο εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών και την ανάπτυξη νέων προϊόντων, όπως επιτάσσουν οι ανάγκες της σωστής διατροφής.

Η Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ, αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό κρέατος κοτόπουλου στην Ελλάδα και παράλληλα πριν από λίγο καιρό, έθεσε σε λειτουργία τη νέα μονάδα αποστέωσης και συσκευασίας μοσχαρίσιου και αρνίσιου κρέατος στη ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων. Η νέα μονάδα συνολικής επιφάνειας 4500 τ.μ θα διαθέτει γραμμές αποστέωσης, παραγωγής κιμά και κρεατοσκευασμάτων καθώς και δυνατότητες συσκευασίας κενού και τροποποιημένης ατμόσφαιρας.

Η μοναδική εταιρεία του κλάδου που θα εκτρέφει και θα παράγει εκτός από κοτόπουλο όλα τα είδη κρέατος: μοσχάρι, αρνί, γαλοπούλα και κουνέλι

Επιπλέον η Νιτσιάκος έχει δημιουργήσει υποδομές σταβλικών εγκαταστάσεων στο Καλπάκι Ιωαννίνων όπου εκμεταλλευόμενη την πλούσια τεχνογνωσία της στη διατροφή των ζώων ήδη εκτρέφει επιλεγμένες ράτσες μοσχαριών με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ποιότητα του κρέατος. Με αυτό τον τρόπο, η Νιτσιάκος θα είναι πλέον η μοναδική εταιρεία του κλάδου που θα εκτρέφει και θα παράγει εκτός από κοτόπουλο όλα τα είδη κρέατος: μοσχάρι, αρνί, γαλοπούλα και κουνέλι.

Η αφετηρία

Αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στο χώρο της πτηνοτροφίας, όπου με αφετηρία το 1972, ξεκίνησε τη λειτουργία της από το Μπιζάνι Ιωαννίνων. Με το πέρασμα των χρόνων και τις σωστές επιλογές του ιδρυτή της, του αείμνηστου Θεόδωρου Νιτσιάκου, η επιχείρηση μεγαλώνει και μπαίνει δυναμικά στον ανταγωνισμό.

Δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στη διασφάλιση της ποιότητας του τελικού προϊόντος κάτι που επιτυγχάνεται πρακτικά με το πλήρως καθετοποιημένο σύστημα παραγωγής. Από την προέλευση των πρώτων υλών, την εκτροφή και την κτηνιατρική παρακολούθηση των ζώων, τους υγειονομικούς κανόνες κατά τη σφαγή και επεξεργασία μέχρι την τελική διανομή τους, αντικατοπτρίζεται όλη η διαδρομή της ποιότητας και της γεύσης της ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ με σεβασμό προς τον καταναλωτή.

Έχοντας καθιερωθεί στο μυαλό καταναλωτών και επαγγελματιών ως η κορυφαία παραγωγός εταιρεία προϊόντων κοτόπουλου, αναπτύσσεται περαιτέρω, ενώ δραστηριοποιείται σε αγορές εκτός Ελλάδος.

Κύρια γεγονότα στην ιστορία της Νιτσιάκος:

1972: Ίδρυση της εταιρείας και λειτουργία μονάδας αναπαραγωγής στο Μπιζάνι Ιωαννίνων

1980: Λειτουργία πτηνοσφαγείου στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων

1993: Λειτουργία νέου σύγχρονου εργοστασίου ζωοτροφών στην Πεδινή Ιωαννίνων δυναμικότητας 20 τόνων ανά ώρα

1993: Κατασκευή εργοστασίου περαιτέρω επεξεργασίας κρέατος στην Άρτα που λειτουργεί ως θυγατρική (Foodmaster ΑΕΒΕ)

1995: Μετατροπή της εταιρείας σε Α.Ε.

1995-2000: Δημουργία κέντρων διανομής στις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις

2001: Εξαγορά από το συνεταιρισμό Βησαλτίας και εκσυγχρονισμός πτηνοσφαγείου στη Νιγρίτα Σερρών

2001: Αγορά εγκαταστάσεων στη ΒΙ.ΠΕ Θεσσαλονίκης για αποθήκευση πρώτων υλών ζωοτροφών

2002: Δημιουργία στα Δολιανά Ιωαννίνων φάρμας 2.100 στρεμμάτων για βιολογικές καλλιέργειες και εκτροφή ελευθέρας βοσκής

2003: Λειτουργία 2ου εργοστασίου ζωοτροφών στην Άρτα

2003: Βράβευση από τη GrowthPlus ως μια από τις 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις της Ευρώπης

2004: Κατασκευή νέου κέντρου διανομής στον Ασπρόπυργο Αττικής

2005: Λειτουργία νέου τυποποιητηρίου κρέατος στη ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων

2005: Λειτουργία μονάδας παραγωγής τροφών για ζώα συντροφιάς

2008: Κατασκευή νέου κέντρου διανομής στη ΒΙ.ΠΕ Θεσσαλονίκης

2008: Κατασκευή εργοστασίου καύσης υποπροϊόντων για την παραγωγή ενέργειας στη ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων

2010: Διάθεση στην αγορά κρέατος γαλοπούλας και κουνελιού ελληνικής εκτροφής

2013-2014: Εγκατάσταση λεβήτων βιομάζας σε όλες τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας

2014: Σύναψη συμβολαίων για εξαγωγή 20.000 τόνων σκληρού σίτου ελληνικής παραγωγής

2016: Επέκταση πτηνοσφαγείου και εγκαταστάσεων.

2018: Εξαγορά εγκαταστάσεων Κεράνης στη Χαλκίδα.

2019: Επέκταση τυποποιητηρίου Ιωαννίνων και νέες γραμμές αποστέωσης.

Εκσυγχρονισμός εργοστασίων ζωοτροφών σε Ιωάννινα και Άρτα με στόχο την ποιοτική βελτίωση του pellet.

Εγκατάσταση νέου βιολογικού καθαρισμού επεξεργασίας υγρών λυμμάτων στο πτηνοσφαγείο Ιωαννίνων.

Νέα γραμμή προψημένων της FoodMaster στην Άρτα.

2020: Νέες προϊοντικές κατηγορίες σε αρνί και μοσχάρι.

Εκσυγχρονισμός και αύξηση δυναμικότητας στα 5000 πτηνά ανά ώρα στο πτηνοσφαγείο της Θεσσαλονίκης.

2021: Nέα μονάδα αποστέωσης και συσκευασίας μοσχαρίσιου και αρνίσιου κρέατος στην ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.

Νέες Τεχνολογίες 

Παράλληλα, ενσωματώνει τις νέες τεχνολογίες προχωράει με συνεχείς βελτιώσεις και αναβαθμίσεις των εγκαταστάσεων ενώ εστιάζει στην εφαρμογή δέσμης αξιών που έχουν ως αποτέλεσμα την υψηλή διατροφική ποιότητα των προϊόντων αλλά και τις βέλτιστες συνθήκες εργασίας. Η στάση της εταιρείας, απέναντι σε θέματα περιβάλλοντος ακολουθεί το δόγμα της μηδενικής ανοχής και για το σκοπό αυτό, ο όμιλος επενδύει με την ενσωμάτωση μονάδων βιολογικού καθαρισμού υγρών αποβλήτων αλλά και αδρανοποίησης υποπροϊόντων στα πτηνοσφαγεία του.

Παράλληλα, λειτουργεί μονάδα καύσης των αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας. Στο ίδιο πλαίσιο, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις λειτουργούν με λέβητες βιομάζας πετυχαίνοντας με τον τρόπο αυτό να περιοριστεί σημαντικά η κατανάλωση βλαβερών προς το περιβάλλον καυσίμων με την χρήση υποπροϊόντων φυτικής προέλευσης. Ειδικότερα, ο όμιλος έχει επεκταθεί στον τομέα της αξιοποίησης βιομάζας, που αποτελείται, από το φλοιό του ηλιόσπορου, όπου με την εισαγωγή χιλιάδων τόνων από τη Ρωσία, καλύπτονται οι ίδιες ανάγκες, ενώ παράλληλα πωλείται και σε πολλές άλλες βιομηχανίες της χώρας.

Διασφάλιση Ποιότητας 

Βασικό θεμέλιο στη λειτουργία της εταιρείας αποτελεί η διασφάλιση της ποιότητας με την ορθολογική ανάπτυξη και υγεία των ζώων η οποία επιτυγχάνεται με ιδιαίτερη έμφαση στη βιοασφάλεια, τον επιμελή καθαρισμό, την απολύμανση και τη συνεχή κτηνιατρική παρακολούθηση. Άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό που αποτελείται από κτηνιάτρους ζωοτέχνες, γεωπόνους αλλά και βιολόγους θέτουν τις βάσεις για τη σωστή ανάπτυξη των ζώων. Ειδικές ασφαλείς ισορροπημένες ζωοτροφές, υψηλής διατροφικής αξίας έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή ασφαλών και γευστικών προϊόντων.

Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία επενδύει συνεχώς στις νέες τεχνολογίες, δημιουργώντας πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια αυτοελέγχων εξαλείφοντας οποιοδήποτε περιθώριο εκτροπής από την απόλυτη ποιότητα. Το μικροβιολογικό εργαστήριο, το οποίο μάλιστα είναι διαπιστευμένο από τον ΕΣΥΔ, ασχολείται με συνεχείς ελέγχους και αναλύσεις σε δείγματα από τους θαλάμους εκτροφής, τις ζωοτροφές, οι οποίες είναι πιστοποιημένες από τον Agrocert, αλλά και όλα τα στάδια επεξεργασίας τους κρέατος.

Η εταιρεία επενδύει συνεχώς στις νέες τεχνολογίες, δημιουργώντας πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια αυτοελέγχων εξαλείφοντας οποιοδήποτε περιθώριο εκτροπής από την απόλυτη ποιότητα

Παράλληλα στο χημικό εργαστήριο, ελέγχονται τόσο οι πρώτες ύλες, όσο και οι ζωοτροφές σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει η εταιρεία αλλά και προκύπτουν από τα διεθνή πρότυπα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται είναι πολλαπλάσιοι αυτών που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παράλληλα το σύστημα ποιότητας δίνει έμφαση στην επιλογή των πλέον αξιόπιστων συνεργατών – προμηθευτών οι οποίοι πρέπει να ανταποκρίνονται στα υψηλά στάνταρ. Το τελευταίας τεχνολογίας σύστημα ιχνιλασιμότητας, δίνει τη δυνατότητα να παρακολούθησης της πορείας του προϊόντος σε όλη την αλυσίδα.

Δείτε περισσότερα για την Νιτσιάκος: www.nitsiakos.gr