Η Βασιλική και η Ευαγγελία Παλυβού αποκαλύπτουν στο FoodLife ότι στα επόμενα σχέδια τους είναι η δημιουργία ενός νέου οινοποιείου

Στην Κωνσταντίνα Χελιδώνη

Το Κτήμα Παλυβού αποτελεί ένα διαμάντι για τον οινικό κλάδο της χώρας, παράγοντας ποιοτικά κρασιά που έχουν διακριθεί εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.  Χιλιάδες οινόφιλοι στην Ελλάδα αλλά και σε 15 διαφορετικές χώρες σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά και Αυστραλία απολαμβάνουν τα κρασιά του Κτήματος Παλυβού. Το πανέμορφο αυτό ταξίδι της οικογένειας Παλυβού ξεκινά από τους αμπελώνες και το Οινοποιείο που βρίσκονται Αρχαία Νεμέα. Το «κτήμα Παλυβού έχει ήδη διανύσει μια μαγευτική διαδρομή, με το μέλλον να προδιαγράφετε ακόμη καλύτερο. Εύκολα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η Ευαγγελία και η Βασιλική Παλυβού έχουν το καλό, ποιοτικό κρασί στο DNA τους. Με αστείρευτο πάθος για διαρκή εξέλιξη σχεδιάζουν ήδη την επόμενη ημέρα του Κτήματος Παλυβού. Και η συνέντευξη που παραχώρησαν στο FoodLife είναι άκρως αποκαλυπτική.     

Στα επόμενα 2-3 χρόνια θα προσθέσουμε τρία νέα κρασιά στη λίστα με τις premium ετικέτες μας


– Πείτε μας δύο λόγια για την προσπάθεια που κάνετε τα τελευταία χρόνια με την φύτευση νέου κλώνου Αγιωργήτικου σε σημείο όπου το έδαφος έχει αυξημένο ποσοστό πυριτίου. Ποια είναι τα προτερήματα των συγκεκριμένων καλλιεργειών και πότε θα έχετε τα πρώτα απτά αποτελέσματα;

Ευαγγελία Παλυβού: Αγοράζοντας ένα νέο κομμάτι αμπελώνα στη θέση Διάσελο του χωριού Κουτσομόδι Τ.Κ Αρχαίας Νεμέας δεν είχαμε ιδέα για το τι θησαυρό θα βρίσκαμε στην πορεία. Όταν λοιπόν αρχίσαμε να επεξεργαζόμαστε το χώμα και το στείλαμε για αναλύσεις είδαμε πως το ποσοστό του πυριτίου που ανακατευόταν με την ασβεστολιθική άργιλο ήταν πολύ  μεγάλο. Μέχρι και εκείνη τη στιγμή ήταν για εμάς μια νέα πρόκληση αφού γνωρίζαμε λίγα πράγματα για τα οφέλη του πυριτίου στα φυτά και πόσο μάλλον στα αμπέλια. Στη συνέχεια μέσα από έρευνες που είχαν ήδη γίνει μάθαμε πως το πυρίτιο επιδρά μόνο θετικά στα φυτά. Αποφασίσαμε πως η διάταξη του αμπελώνα θα γίνει σε υψομετρικές διαβαθμίσεις  και πως στο συγκεκριμένο σημείο θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να φυτέψουμε τον νέο κλώνο του Αγιωργήτικου 001. Ο νέος κλώνος σε συνδυασμό με αυτή τη διαφορετική σύσταση του εδάφους  θεωρούμε πως θα εκτοξεύσει  την ποικιλία. Τα οφέλη του πυριτίου προς τα φυτά μεταξύ άλλων είναι: Βελτίωση της αντοχής των φυτών σε συνθήκες ξηρασίας, καθυστέρηση της μάρανσης υπό συγκεκριμένες συνθήκες, αύξηση της ικανότητας των φυτών να αντιστέκονται σε τοξικότητες άλλων στοιχείων, αύξηση της αντοχής των φυτικών στελεχών στο πλάγιασμα, αύξηση της ανθεκτικότητας των φυτών σε μυκητολογικές προσβολές  κ.α. Από την άλλη ο νέος κλώνος μετά από τις πειραματικές οινοποιήσεις που έχουν ήδη γίνει  έδειξε από τα πρώτα αποτελέσματα τις διαφορές που έχει με τους ήδη υπάρχοντες κλώνους του Αγιωργήτικου. Τα σταφύλια έχουν μικρότερο μέγεθος ρογών, υπάρχει  σταθερή γονιμότητα οφθαλμών, υψηλή αντοχή στην ξηρασία, η τεχνολογική ωρίμανση επιτυγχάνεται γρηγορότερα και η αρωματική ένταση είναι αυξημένη . Φέτος είναι  η πρώτη χρονιά που οινοποιήσαμε τον κλώνο και τα πρώτα αποτελέσματα καταδεικνύουν  όλα αυτά που περιγράψαμε πιο πάνω. Θεωρούμε και πιστεύουμε ότι τα κρασιά που θα παραχθούν από τον κλώνο 001 θα εκφράζουν τον καλύτερο χαρακτήρα της ποικιλίας.

– Η οικολογική καλλιέργεια και βιωσιμότητα είναι από τις αρχές που έχει υιοθετήσει το Κτήμα σας. Πως επιδρά αυτό στο καταναλωτικό σας κοινό;

Ευαγγελία Παλυβού: Με συσσωρευμένη εμπειρία και άψογες καλλιεργητικές τεχνικές γινόμαστε αρωγοί της φύσης ακολουθώντας πιστά την Βιολογική και την Βιοδυναμική καλλιέργεια. Θεωρούμε τους αμπελώνες μας ως ζωντανά βιολογικά οικοσυστήματα, τα οποία είναι πολύτιμα, ευαίσθητα και μοναδικά. Η φύση, σε όλα τα αμπελοτόπια του Κτήματος Παλυβού, πρέπει να δίνει δυνατά και εκφραστικά κρασιά. Αυτός ο κανόνας ήταν οδηγός βαθιά μες την ψυχή μας από το ξεκίνημα μας και ο λόγος για να αποκτήσουμε τους ιδιόκτητους αμπελώνες μας. Για σχεδόν είκοσι χρόνια καλλιεργούμε όλον τον αμπελώνα στο Κτήμα Παλυβού με οικολογικό και βιώσιμο τρόπο, ο οποίος αφορά τις εποχές και τους κύκλους τους, την προώθηση της φυσικής ισορροπίας για την υγεία του αμπελώνα μας αλλά και την ανατροφοδότηση όλου του οικοσυστήματος μέσα από την ανακύκλωση . Η βιώσιμη αμπελοκαλλιέργεια, είναι μια συνειδητή, κοινωνικά υπεύθυνη και περιβαλλοντικά ορθή προσέγγιση για την γεωργία. Στην πράξη δίνει έμφαση  στην κατάργηση  χρήσης λιπασμάτων, χημικών και φυτοφαρμάκων, ενώ παράλληλα προωθεί τις φυσικές διεργασίες που προάγουν την υγεία του εδάφους, όπως είναι η ανακύκλωση όλων των φυσικών υπολειμμάτων της αμπέλου, η ελεγχόμενη χρήση του νερού για τις ανάγκες  ποτίσματος αλλά και  την προσεγμένη χρήση των  αμπελουργικών πρακτικών όπου επιδρούν στη βιοποικιλότητα. Πλήθος  εργασιών  συμπεριλαμβανομένου και του τρύγου γίνεται χειρωνακτικά. Μελετώντας τις διαφορετικές ποικιλίες της αμπέλου , την περιοχή το  έδαφος , το κλίμα , το υψόμετρο, τις θερμοκρασίες, την υγρασία, τον άνεμο, και την αποστράγγιση του εδάφους βρίσκουμε πάντα τα καταλληλότερα αμπελοτόπια που μας βοηθούν να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες συνθήκες της συνεχούς κλιματικής αλλαγής, με ελάχιστες παρεμβάσεις στις εργασίες των αμπελιών βοηθώντας τα, να παράξουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα σταφυλιών σεβόμενοι πάντα το περιβάλλον και τον καταναλωτή.

– Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της εταιρείας;

Ευαγγελία Παλυβού: Eπενδύουμε σε νέα γη και νέους πειραματικούς αμπελώνες καθώς και σε τελευταίας τεχνολογίας οινοποιητικό εξοπλισμό , αλλάζουμε και εξελίσσουμε τα οινοποιητικά μηχανήματα που θα μας βοηθήσουν να  παράγουμε κρασιά υψηλότερης τεχνικής ακριβείας και ποιότητας. Στα επόμενα 2-3 χρόνια θα προσθέσουμε τρία νέα κρασιά στη λίστα με τις premium ετικέτες μας. Στα επόμενα σχέδια μας είναι η δημιουργία ενός νέου οινοποιείου. Νέοι και μεγαλύτεροι χώροι παραγωγής, παλαίωσης αλλά και χώροι όπου θα εξελίξουν  την προσέγγιση μας στο κομμάτι της οινοτουριστικής φιλοξενίας.

– Ποια είναι η ετήσια παραγωγής σας;

Βασιλική Παλυβού: Η ετήσια παραγωγή μας ανέρχεται στις 250.000 φιάλες τον χρόνο και αυτό είναι κάτι που έχουμε επιλέξει εμείς να μην το ξεπεράσουμε . Στόχος του οινοποιείου μας είναι τα κρασιά μας να παράγονται στο 100% από δικά μας σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας καθώς και ο απόλυτος έλεγχος της παραγωγικής διαδικασίας δημιουργώντας κρασιά υψηλής ποιότητας , γι’ αυτό το λόγο όλα αυτά τα χρόνια εστιάσαμε και έγιναν επενδύσεις στην γη με την δημιουργία 400 στρεμμάτων ιδιόκτητων αμπελώνων αγοράζοντας ελάχιστα πλέον σταφύλια.

Σχεδόν το 50% των κρασιών μας εξάγονται σε 15 διαφορετικές χώρες σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά και Αυστραλία


– Οι εξαγωγές τι κομμάτι της παραγωγής σας αποτελούν και ποιο είναι το ποσοστό που κατευθύνεται στην ελληνική αγορά;

Σχεδόν το 50% των κρασιών μας εξάγονται σε 15 διαφορετικές χώρες σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά και Αυστραλία και το υπόλοιπο 50% πωλείται στην εγχώρια αγορά με μια σημαντική ποσότητα να πωλείται μέσα από το οινοποιείο μας στα πλαίσια του οινοτουρισμού δημιουργώντας έναν ιδιαίτερο δεσμό με τους επισκέπτες μας αλλά και κάνοντας εξαγωγές κατευθείαν από την πόρτα του οινοποιείου μας αφού χιλιάδες φιάλες ταξιδεύουν μέσω τον επισκεπτών μας κάνοντας γνωστή την Νεμέα και το Αγιωργήτικο σε όλο τον πλανήτη.


– Τι σημαίνει τόσο για το Κτήμα Παλυβού όσο και για την αγορά η νέα σας συνεργασία με την εταιρεία διανομής αλκοολούχων ποτών, οίνων και μπύρας, ΑΜΒΥΞ;

Βασιλική Παλυβού: Διανύουμε μια πολύ δημιουργική περίοδο καθώς στα πλαίσια μιας γενικότερης ανανέωσης του brand ΚΤΗΜΑ ΠΑΛΥΒΟΥ κάνουμε επενδύσεις σε νέους αμπελώνες, και υπερσύγχρονο οινοποιητικό εξοπλισμό αλλά και σχέδια για την δημιουργία του νέου μας οινοποιείου με στόχο τον εκσυγχρονισμό σε επίπεδο παραγωγής αλλά και φιλοξενίας. Μέσα στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών ήρθε και η συνεργασία μας με την εμβληματική εταιρία ΑΜΒΥΞ κάτι που μας κάνει πολύ χαρούμενους καθώς είναι μία από τις σημαντικότερες και παλαιότερες εταιρείες διανομής αλκοολούχων ποτών στην χώρα. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη συνεργασία θα τονώσει το brandname μας καθώς και την σχέση μας με την αγορά και είμαστε σίγουροι πως θα δούμε πολύ μεγάλα πράγματα στο μέλλον.

Η αγάπη όλης της οικογένειας για την Νεμέα και το Αγιωργήτικο μας κάνει να συνεχίζουμε ασταμάτητα και καθημερινά να διηγούμαστε στους επισκέπτες μας την τεράστια ιστορία της Νεμέας και του Αγιωργήτικου

– Το Κτήμα διαθέτει ένα επισκέψιμο οινοποιείο που κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες κόσμο. Πως κινείται ο θεματικός τουρισμός, και δη ο οινοτουρισμός στην Ελλάδα;

Βασιλική Παλυβού: Το κρασί αποτελούσε ανέκαθεν ένα προϊόν κουλτούρας και πολιτισμού και συνδυαστικά με την εκτόξευση της ποιότητας των ελληνικών κρασιών, την ανάπτυξη των υποδομών στα οινοποιεία αλλά και με την εκπαίδευση του καταναλωτή , αυτό οδήγησε στο να αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια ο θεματικός τουρισμός που αφορά το κρασί στην Ελλάδα, με τους επισκέπτες να ενδιαφέρονται να έρθουν πιο κοντά στο κρασί αναζητώντας να μάθουν παραπάνω πληροφορίες για αυτό και τον δημιουργό του. Αυτό κάνει το οινόφιλο κοινό να αναζητά να γνωρίσει από κοντά τους οινοποιούς να συνομιλήσει μαζί τους, να περπατήσει ανάμεσα σε αμπέλια και να δει από κοντά την διαδικασία παραγωγής μια φιάλης κρασιού κερδίζοντας αξία τον τίτλο «οινοτουρισμός». Το Οινοποιείο μας είχε πιστέψει πολλά χρόνια πριν σε αυτό γ’ αυτό και είναι το πρώτο επισκέψιμο οινοποιείο στην Νεμέα φιλοξενώντας χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο Έλληνες αλλά και ξένους τουρίστες. Η αγάπη όλης της οικογένειας για την Νεμέα και το Αγιωργήτικο μας κάνει να συνεχίζουμε ασταμάτητα και καθημερινά να διηγούμαστε στους επισκέπτες μας την τεράστια Ιστορία της Νεμέας και του Αγιωργήτικου μεταδίδοντας το πάθος μας για την γη το αμπέλι και το κρασί προσφέροντας τους μια οργανωμένη και ολοκληρωμένη οινική εμπειρία με ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες από το 1999 μέχρι και σήμερα. Στόχος όλων μας είναι να φέρουμε όλο και περισσότερο κόσμο κοντά στο κρασί και στην φιλοσοφία μας ότι το κρασί δημιουργείται στο ΑΜΠΕΛΙ. 

Εγώ και η αδελφή μου ανήκουμε στην δεύτερη γενιά του οινοποιείου μας, αυτό σημαίνει ότι μεγαλώσαμε κυριολεκτικά μέσα στο οινοποιείο

– Εσείς και η αδελφή σας, Ευαγγελία Παλυβού ανήκετε στη νέα γενιά επιχειρηματιών και μάλιστα σε έναν αρκετά απαιτητικό κλάδο. Πόσο δύσκολό ή εύκολο είναι ένα τέτοιο επάγγελμα για μια γυναίκα;

Βασιλική Παλυβού: Εγώ και η αδελφή μου ανήκουμε στην δεύτερη γενιά του οινοποιείου μας, αυτό σημαίνει ότι μεγαλώσαμε κυριολεκτικά μέσα στο οινοποιείο βιώνοντας καθημερινά από τα πρώτα μας χρόνια κάθε χαρά και επιτυχία αλλά και κάθε άγχος και δυσκολία που αντιμετώπιζαν οι γονείς μας, δημιουργώντας ποιοτικό εμφιαλωμένο κρασί καταφέρνοντας να κάνουν το Κτήμα Παλυβού ένα από τα πιο αναγνωρισμένα οινοποιεία της χώρας . Όταν λοιπόν ήρθε η στιγμή να αναλάβουμε και εμείς πραγματικές ευθύνες στην επιχείρηση, είχαμε ήδη κληρονομήσει την δύναμη, το πείσμα και την αποφασιστικότητα τους και αυτό μας έκανε να έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητες μας και θάρρος να αντιμετωπίσουμε κάθε είδους δυσκολία που θα συναντήσουμε. Η μεγαλύτερη επιτυχία για μας είναι ότι είμαστε καλή ομάδα και όταν υπάρχει αρμόνια, κοινή αγάπη, κοινά όνειρα και δύναμη ψυχής, όλοι μπορούν να τα καταφέρουν ανεξαρτήτου φύλου όσο απαιτητικό και αν είναι ένα επάγγελμα αρκεί να πιστέψεις στον εαυτό σου και στον στόχο σου. 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις