Ο υπουργός τόνισε ότι ενόψει του πολέμου δεν μπορεί να γίνει λόγος για αποκλιμάκωση των τιμών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τοποθετήθηκε σχετικά με τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

«Τα 13 ευρώ, απορροφά ένα κομμάτι της αύξησης, για τις αναγκαίες μετακινήσεις των πολιτών και δεν είναι μόνο αυτό, είναι το μηνιαίο επίδομα που θα δοθεί, το οικογενειακό επίδομα αλλά και οι διευκολύνσεις για το ρεύμα. Το θέμα του πλαφόν, ένα φρένο στις ανατιμήσεις προσπαθούμε να το βάλουμε, σχεδόν με τον υπερδιπλασιασμό των επιδοτήσεων, προσπαθούμε να καλύψουμε το 70-80% της αύξησης. Δηλαδή από 40 ευρώ το μήνα επιδότηση για τα νοικοκυριά που έχουν φτάσει τις 300 κιλοβατόρες, δίνουμε 72 ευρώ το μήνα Απρίλιο και 74 ευρώ για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου, όπου εκεί προσπαθούμε να καλύψουμε το 100% της αύξησης.

Η προσπάθεια είναι μεγάλη, φυσικά οι λογαριασμοί είναι αυξημένοι, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει αυτή την δύσκολη κατάσταση. Αποκλιμάκωση δεν είναι ασφαλές να το πει κανείς ακόμα, καθώς υπάρχει ο πόλεμος που είναι σε εξέλιξη και κανείς δε μπορεί να εκτιμήσει τις επόμενες κινήσεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να σχεδιάζουμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αλλά, επαναλαμβάνω ότι, το κάθε κράτος από μόνο του δε μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, πρέπει να βρεθεί μία ευρωπαϊκή λύση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει πρόταση 6 σημείων στην τετραμερή συνάντησή του με τους ομολόγους του από Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Εμείς θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», ανέφερε ο υπουργός.

«Τα 40 ευρώ επιδότηση για τους λογαριασμούς του Μαρτίου είναι λογική απόφαση, γιατί τιμολογούνται με τις τιμές του Φλεβάρη. Αντίστοιχα οι τιμές του Απριλίου θα επιδοτηθούν με τα τιμολόγια του Μαρτίου, γι’ αυτό και την αυξήσαμε. Έχουμε προνοήσει και όσο διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση θα στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Έχουμε έναν πόλεμο οποίος, τροφοδοτεί την ενεργειακή κρίση και δεν είναι μόνο εκεί, είναι και στα τρόφιμα που οι τιμές τους έχουν αυξηθεί. Για τις επιχειρήσεις και τις μικρές επιχειρήσεις, 1.160.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απορροφούμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τον Απρίλιο, και αναδρομικά για όλες τις καταναλώσεις Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου και Μαρτίου», συμπλήρωσε ο Κ. Σκρέκας.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις