Τέλος στην κατάφορη αδικία, να επιβάλλονται πρόστιμα στους φορολογουμένους, για παραλείψεις, για τις οποίες δεν είναι υπεύθυνοι.

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα την περσινή χρονιά, το μεγαλύτερο πρόβλημα, που αντιμετώπισαν οι λογιστές – φοροτεχνικοί, είναι το κενό νόμου, που εντοπίζεται στη μη ύπαρξη συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος. Αυτό, διότι έχει  καθορισθεί η 30η Ιουνίου ως  καταληκτική ημερομηνία, αλλά δεν έχει προσδιορισθεί ο χρόνος έναρξής της.

Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια οι λογιστές – φοροτεχνικοί και οι φορολογούμενοι να μην γνωρίζουν πότε θα εξαγγείλει το Υπουργείο Οικονομικών την έναρξη της λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας και – το σημαντικότερο – πότε θα είναι σε πλήρη λειτουργία, δεδομένου ότι οι υπόχρεοι φορείς δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που προβλέπονται για την ανάρτηση των βεβαιώσεων και την αποστολή των σχετικών καταστάσεων.

Το αποτέλεσμα, το βιώσαμε τη χρονιά, που μας πέρασε:

Η πλατφόρμα άρχισε να λειτουργεί σωστά, με την πλειοψηφία των κωδικών συμπληρωμένων στο Ε1 και στο Ε3, στις 7 Ιουλίου!   Τότε, κατέστη δυνατό να προσυμπληρωθούν και να αναρτηθούν όλα τα ποσά, με βάση τις βεβαιώσεις, που απεστάλησαν. Σε αυτό, να προσθέσουμε την υπολειτουργία των εφαρμογών της ΑΑΔΕ σε τεχνικό επίπεδο και τη μη ύπαρξη μέχρι σήμερα ηλεκτρονικών διασυνδέσεων με άλλες πλατφόρμες για την άντληση δεδομένων.

Έτσι, οι λογιστές – φοροτεχνικοί κατέβαλαν – για πολλοστή φορά – υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις των πελατών τους.

Για τον σκοπό αυτό, ως Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, προτείναμε να νομοθετηθεί ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, με σαφή ορισμό ημερομηνίας έναρξης – λήξης, εντός του οποίου θα υποβάλλονται οι φορολογικές  δηλώσεις, με τη δέσμευση όμως ότι θα έχουν δοθεί οι απαιτούμενες οδηγίες, δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες και θα είναι σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα, χωρίς τεχνικά προβλήματα.

Στη νομοθετική ρύθμιση πρέπει να προβλεφθεί καταλογισμός ευθυνών για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις που οφείλονται στον κάθε υπεύθυνο φορέα, είτε πρόκειται για φορέα του Δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα. Το προτεινόμενο από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας χρονικό διάστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος είναι  το τετράμηνο, από 1 Μαρτίου μέχρι 30 Ιουνίου κάθε έτους, όπως ίσχυε στο παρελθόν.

Η πρότασή μας θα διευκολύνει τους φορολογουμένους και στην πληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων (φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ), καθώς  θα δοθεί επαρκής χρόνος από το τέλος Ιουνίου μέχρι την έκδοση του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο για την πληρωμή του  φόρου εισοδήματος που τους αναλογεί.

Επιπλέον, θα σταματήσει η κατάφορη αδικία, να επιβάλλονται πρόστιμα στους φορολογουμένους, για παραλείψεις, για τις οποίες δεν είναι υπεύθυνοι. Τέλος, τα φοροτεχνικά γραφεία θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους ευκολότερα και απολύτως προγραμματισμένα.  

 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις