Η ζημία η θα καλυφθεί με βάση τα εργαλεία τα οποία διαθέτει το υπουργείο.

Οι παραγωγοί της σταφίδας θα στηριχθούν για την διαφαινόμενη φετινή απώλεια του εισοδήματός τους, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, για τους «πολύ αργούς ρυθμούς του προγράμματος απορρόφησης πλεονασμάτων σταφίδας» και το «ενδεχόμενο οι σταφιδοπαραγωγοί να χάσουν την φετινή συνδεδεμένη ενίσχυση».

«Οι παραγωγοί της σταφίδας δεν πρόκειται να ζημιωθούν, με την έννοια ότι θα στηριχθούν στην απώλεια του εισοδήματός τους, που διαφαίνεται φέτος», απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που υπογράμμισε πως η όποια λύση «πρέπει να είναι συμβατή με το ενωσιακό δίκαιο» και με τρόπο ώστε τελικά να μην υποστούν ζημία οι παραγωγοί της σταφίδας.

«Είναι σημαντικό ότι το καθεστώς της συνδεδεμένης βεβαίως παραμένει για το συγκεκριμένο προϊόν. Νομίζω ότι ως τις 25 Φεβρουαρίου, που λήγει η ημερομηνία για την παράδοση, και δεν βλέπω ότι υπάρχει αίτηση για να συνεχιστεί αυτή η παράταση – αν υπάρχει θα το αξιολογήσουμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο – δεν θα υπάρχει κάποιος από τους δικαιούχους ο οποίος δεν θα έχει τις προϋποθέσεις για να λάβει τη συνδεδεμένη», είπε ο κ. Γεωργαντάς. «Η δέσμευσή μου αυτή τη στιγμή είναι η εξής: Ότι αμέσως μετά το πέρας της περιόδου, αξιοποιώντας τα εργαλεία ενίσχυσης τα οποία διαθέτει το υπουργείο, όπως δεσμεύεται στο Κοινοβούλιο, όπως δεσμεύτηκε και στους βουλευτές που εκπροσωπούν τους συγκεκριμένους νομούς, αλλά και σε όλους τους βουλευτές της περιοχής, αυτή η ζημία που έχουν υποστεί, ζημία η οποία έρχεται και σε αυτή τη χρονιά, θα καλυφθεί με βάση τα εργαλεία τα οποία διαθέτει το υπουργείο, και αυτό θα γίνει εντός του Μαρτίου».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «το ζήτημα αυτό απασχολεί χιλιάδες παραγωγούς, συνεταιριστικές οργανώσεις, και στην τοπική κοινωνία της Μεσσηνίας αλλά και της Αχαΐας, της Κορινθίας, των περισσοτέρων νομών της περιοχής και ειδικά της Πελοποννήσου» γιατί «οι παραγωγοί έχουν ακούσει πάρα πολλά, έχουν δει όμως ελάχιστα έως τίποτα, αυτό το διάστημα».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις