Ο κ. Γεωργαντάς διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα διαθέτει εναλλακτικές αγορές σιτηρών.

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ διαβεβαίωσε πως υπάρχει κανένας κίνδυνος στην επισιτιστική επάρκεια της χώρας σε σιτηρά. Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα διαθέτει εναλλακτικές αγορές σε Ευρώπη και Αμερική. Ταυτόχρονα, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε πως η Ελλάδα παράγει μόνο το 10% των αναγκών της σε μαλακό σιτάρι, ενώ σε σκληρό έχει επάρκεια παραγωγής και δεν κάνει εισαγωγές.

Ταυτόχρονα, από τους 900.000 τόνους μαλακού σιταριού που χρειάζεται η χώρα, οι 250.000 τόνοι, δηλαδή το 30%, εισάγονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ αν προστεθεί και η Μολδαβία το ποσοστό αυτό φτάνει στο 35%.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης πως έχει ήδη συναντήσει εκπροσώπους του Συνδέσμου Εισαγωγέων Δημητριακών και εκπροσώπους της Αλευροβιομηχανίας οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι υπάρχουν εναλλακτικές αγορές από χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Σημείωσε δε ότι τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχει γίνει εισαγωγή μαλακού σιταριού από τις ΗΠΑ ενώ επεσήμανε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήδη βοηθά και θα βοηθήσει για να γίνει με απρόσκοπτο τρόπο η εισαγωγή των ποσοτήτων που έχει ανάγκη η χώρα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις