Αναγκαία η αύξηση των καλλιεργουμένων εκτάσεων και εισαγωγή νέων τεχνολογιών

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε ομιλία του στο Συνέδριο της ΟΚΕ, με θέμα: «Κλιματική κρίση και κοινωνικός διάλογος προς τη βιώσιμη μετάβαση», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς μίλησε για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και την ανάγκη του κλάδου να κινηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να  μπορεί να αντιμετωπίσει και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και τις αυξημένες, παγκόσμια, επισιτιστικές ανάγκες.

Ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος

Ο κ. Γεωργαντάς, τόνισε ότι πρέπει, ιδιαίτερα τώρα μετά την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, να κινηθούμε σε δύο άξονες:

  • Την ενίσχυση της παραγωγής μέσω αύξησης των καλλιεργουμένων εκτάσεων και εισαγωγή στη διαδικασία των νέων τεχνολογιών που μπορούν να διασφαλίσουν την ενίσχυση αυτή.
  • Την υιοθέτηση πρακτικών που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Την κλιματική κρίση, όπως σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς, επιστήμονες την χαρακτηρίζουν ως πανδημία και οι επιπτώσεις της εκτιμάται ότι θα είναι δυσμενέστερες οιασδήποτε άλλης κρίσης όχι μόνο για την έντασή τους, αλλά και της χρονικής διάρκειάς τους, ενώ επηρεάζουν πολλαπλώς την οικονομία. Υπενθύμισε δε, ότι για στήριξη των παραγωγών που υπέστησαν ζημιές στη χώρα μας το 2021, ο ΕΛΓΑ δαπάνησε περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ με τα 190 εξ αυτών να προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα 160 από τον Οργανισμό. Όπως είπε ο ΥΠΑΑΤ υποχρέωση του κράτους είναι να στηρίζει τους παραγωγούς όχι μόνο γιατί είναι ασφαλισμένοι «αλλά γιατί πρέπει να κινηθεί η οικονομία και να έχουν οι αγρότες μας τα εφόδια για να μπορέσουν να ξαναμπούν στην παραγωγική διαδικασία και, φυσικά, γιατί χρέος κάθε κυβέρνησης είναι να λαμβάνει μέτρα που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή».