Στο FoodLife μιλάει ο διευθύνων σύμβουλος της Άροσις, Τρύφων Φωτιάδης

Της Ρομίνας Νικηφόρου

Περισσότερα από 66 χρόνια ιστορίας μετρά η εταιρεία Άροσις της οικογένειας Φωτιάδη, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των οσπρίων και διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Καστοριάς.

Πριν από μερικές μέρες το επενδυτικό κεφάλαιο SMERemediumCap (SMERC) επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Νίκος Καραμούζης, προχώρησε σε συμφωνία με τους βασικούς μετόχους της Άροσις για στρατηγική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιό της και επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση με έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

Όπως επισημαίνει στο FoodLife σχετικά με τη συμφωνία με το fund SMERC, o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Tρύφων Φωτιάδης, ο οποίος θα παραμένει στη θέση του CEO και την επόμενη μέρα, «έχουμε κοινό όραμα και θα μας βοηθήσει να κάνουμε πραγματικότητα όσα θέλαμε, νωρίτερα από ό,τι υπολογίζαμε».

Η Άροσις διαθέτει  τη μεγαλύτερη ποικιλία με συνολικά 24 ελληνικά όσπρια. Στα προϊόντα της περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, βιολογικά όσπρια όπως φακές, φασόλια, ρεβύθια, βιολογικό ρύζι, ανάμεικτα προϊόντα όπως φακόρυζο και ρεθυφασόλι αλλά και σαλάτα φάβας, πατέ φακής, χούμους από ρεβύθια και φασόλια φούρνου ενώ συνεργάζεται με παραγωγούς από 8 περιοχές της χώρας.

Παράλληλα δραστηριοποιείται στο εξωτερικό σε 18 χώρες με κυριότερες τις ΗΠΑ, Νορβηγία και Γερμανία.

Στο επίκεντρο η καινοτομία

Στο ερώτημα, τι είναι εκείνο που ξεχωρίζει τα προϊόντα της Άροσις ώστε να επιτυχθεί περαιτέρω ανάπτυξη, ο κ. Φωτιάδης σημειώνει: «σε ένα προϊόν αρκετά συνηθισμένο όπως είναι τα όσπρια, το οποίο παράγεται και στην Ελλάδα όπως και στις χώρες του εξωτερικού, είναι το να του προσδώσουμε κάποια καινοτομία».

Στην καινοτομία λοιπόν, στην οποία αναφέρεται ο κ. Φωτιάδης, που αφορά από τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βιολογική καλλιέργεια έως την ανακυκλωμένη συσκευασία, εστιάζει η εταιρεία, η οποία προετοιμάζεται μάλιστα και για νέα προϊόντα μέσα στο 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άροσις, από το 1999, είναι πρωτοπόρος στην παραγωγή ελληνικών βιολογικών οσπρίων και ρυζιών.

Η ιστορία της Άροσις

Η διαδρομή για την Άροσις ξεκινά νωρίτερα από την ίδρυσή της, όταν το 1956, ο κ. Θωμάς Στογιαννίδης, παντοπώλης στη Βασιλειάδα της Καστοριάς, αντιλαμβάνεται την αξία των οσπρίων της Καστοριάς και των Πρεσπών. Έτσι αρχίζει να τα προμηθεύεται από τους συγχωριανούς του και να τα διανέμει χύμα στις λαϊκές αγορές, φτάνοντας στη συνέχεια μέχρι την Αθήνα.

Το 1968 ο γαμπρός του, Γιάννης Φωτιάδης μαζί με την κόρη του, Ελένη Στογιαννίδη – Φωτιάδη, λανσάρουν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά συσκευασμένα φασόλια και φακές Καστοριάς σε πακέτα του μισού κιλού. Ξεκινούν μάλιστα και τις πρώτες εξαγωγές στις ΗΠΑ.

Η σειρά της τρίτης γενιάς έρχεται το 1996, στο πρόσωπο του Τρύφωνα Φωτιάδη, ο οποίος με τη μητέρα του στο πλευρό του αναλαμβάνει την οικογενειακή επιχείρηση.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις