Η ενεργειακή κρίση και η γενικευμένη ακρίβεια έχει οδηγήσει αρκετούς καταναλωτές να περιορίζουν τις αγορές στα απολύτως αναγκαία.

Του Δημήτρη Χριστούλια

Το γεγονός αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα του εκπροσώπους των εμπορικών επιχειρήσεων, για την πορεία της αγοράς τις επόμενες ημέρες. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε στο foodlife ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Σταύρος Καφούνης, σύμφωνα με τον οποίο «η εικόνα της αγοράς φέτος είναι σαφώς καλύτερη από την περσινή, κατά την οποία οι περισσότερες επιχειρήσεις υπολειτουργούσαν ή έμειναν κλειστές για πολλούς μήνες εξαιτίας της πανδημίας.

Το ζητούμενο είναι η αγορά να κινηθεί καλύτερα από το 2019. Μέχρι στιγμής αυτό που βλέπουμε είναι ότι η αγορά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2021 κινήθηκε καλύτερα από το 2019, ωστόσο το τελευταίο τρίμηνο εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις για αρκετές επιχειρήσεις θα είναι μειωμένες σε σχέση με το 2019 εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Μάλιστα, ο Σ. Καφούνης επισημαίνει ότι οι επόμενες ημέρες μέχρι και την Πρωτοχρονιά είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το εμπόριο καθώς θα δοθεί το δώρο στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, με ένα σημαντικό ωστόσο μέρος να πηγαίνει για την κάλυψη πάγιων δαπανών, όπως είναι η πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης».

Χαρακτηριστική είναι η έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), σύμφωνα με την οποία το 58% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η αξία των αγορών που θα πραγματοποιήσουν τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, το ώ 35% ότι θα μείνει αμετάβλητη και μόλις ένα 7% εκτιμά ότι θα είναι αυξημένη. Μεσοσταθμικά, η εκτίμηση των καταναλωτών μεταφράζεται σεμείωση του τζίρου της εορταστικής περιόδου κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Όσον αφορά το ύψος της εκτιμώμενης δαπάνης για αγορές την περίοδο των Χριστουγέννων, για έναν στους δύο καταναλωτές δεν θα ξεπεράσει τα 100 ευρώ. 

Συγκρατημένη αισιοδοξία 

Με δεδομένο πλέον το άνοιγμα πολλών επιχειρήσεων το 2021 επιτηδευματίες και επαγγελματίες έχουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της αγοράς το 2022. Τονίζουν ότι πρόκειται για μια χρονιά, που εάν περιορισθεί η πανδημία και εάν απαλλαχθούμε από μεταλλάξεις, η αγορά και γενικότερα η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί. Σε αυτό θα συμβάλλουν καθοριστικά τα προγράμματα ΕΣΠΑ, τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι δρομολογούμενες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν αρκετές και καλοπληρωμένες θέσεις απασχόλησης. 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις