Ο ιδρυτής της εταιρείας μιλά στο FoodLife για τις καινοτομίες που κάνουν τα προϊόντα ξεχωριστά.

Η Οικοτεχνία ΣΑΜΥΘΟΣ είναι μία επιχείρηση παραγωγής Ελληνικών Σπιτικών Υπερτροφών με έδρα την Αλεξανδρούπολη και παραγωγική μονάδα στα Βρυσικά Έβρου. Η ΣΑΜΥΘΟΣ παράγει με πρωτοποριακές μεθόδους παραδοσιακά αλλά και καινοτόμα προϊόντα σουσαμιού χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το σουσάμι, ποικιλίας Έβρου, η οποία θεωρείται μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως ποικιλίες σουσαμιού τόσο από πλευράς πολύτιμων θρεπτικών στοιχείων, όσο και από πλευράς μοναδικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών.

Η βασική καινοτομία της εταιρίες είναι πως για την παραγωγή των προϊόντων της χρησιμοποιεί αποκλειστικά σπόρους σουσαμιού από την τοπική ποικιλία Έβρου ενώ η συγκομιδή, η διαλογή, ο καθαρισμός, το πλύσιμο και η ξήρανση του σπόρου γίνεται με το χέρι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τυχόν τραυματισμό του σπόρου που θα προκαλέσει την ποιοτική υποβάθμισή του.

Η τοπική επιχείρηση του Έβρου έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της και εκτός συνόρων πραγματοποιώντας εξαγωγές σε 14 χώρες μεταξύ των οποίων η Αγγλία, η Ελβετία, η Ιαπωνία και η Αμερική.

Η εταιρεία ΣΑΜΥΘΟΣ διαθέτει ξεχωριστά προϊόντα όπως ωμό άθερμο βιολογικό ταχίνι, ταχίνι ολικής με μέλι και μπαχαρικά, ταχίνι ολικής ψυχρής έκθλιψης και ένα ιδιαίτερο προϊόν που προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, το ταχίνι με μαύρο σκόρδο.

σαμυθος ταχίνι

Ταχίνι με μαύρο σκόρδο: Το μοναδικό καινοτόμο προϊόν της ΣΑΜΥΘΟΣ

Ο ιδρυτής της εταιρείας Θανάσης Πολυζωίδης, μίλησε στο FoodLife γι’ αυτό το ιδιαίτερο ταχίνι αποκαλύπτοντας πως η αρχική ιδέα άνηκε στον σεφ Γρηγόρη Χέλμη με τον οποίο η ΣΑΜΥΘΟΣ συνεργάστηκε και δημιούργησε το τελικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας, πρόκειται για ένα ταχίνι που συνδυάζει καπνιστή γεύση με γλυκές νότες ενώ ταιριάζει άψογα ως συνοδευτικό σε πιάτα τυριών αλλά και σε ψάρι. Ο συγκεκριμένος κωδικός είναι πολύ δημοφιλής στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Αγγλία, ενώ στην Ελλάδα οι καταναλωτές δείχνουν την προτίμησή τους στα πιο κλασικά προϊόντα όπως το ωμό ταχίνι, στο οποίο παρατηρείται σημαντική άνοδος τα τελευταία χρόνια.

Προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας

Αυτό που ξεχωρίζει τα προϊόντα της εταιρίας ΣΑΜΥΘΟΣ από τα υπόλοιπα της αγοράς είναι η μεγάλη θρεπτική τους αξία, η οποία εξασφαλίζεται μέσω της χρήσης φυτρωμένων σπόρων σησαμιού στα προϊόντα. Η διαδικασία αυτή εξασφαλίζει το 100% των θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό, ποσοστό πέντε φορές υψηλότερο από τα προϊόντα που χρησιμοποιούν απλώς ωμό σουσάμι.

Μια ακόμα καινοτομία της εταιρίας, σύμφωνα με τον ιδρυτή της, είναι η ένδειξη απουσίας αφλατοξίνης και σαλμονέλας που βρίσκεται σε κάθε συσκευασία, λόγω των συνεχών εργαστηριακών ελέγχων αλλά και των αυστηρά ελεγχόμενων συνθηκών συγκέντρωσης, αποθήκευσης και μεταποίησης του σουσαμιού αλλά και της αποθήκευσης και μεταφοράς των τελικών προϊόντων. Αν και η πλειονότητα των καταναλωτών το αγνοεί, η σαλμονέλα είναι ο No1 κίνδυνος για το σουσάμι και γι’ αυτό η εταιρεία φροντίζει να γνωστοποιεί στους αγοραστές την ασφάλεια των προϊόντων της.

σαμυθος ταχίνι

Ο στόχος και το όραμα της εταιρείας 

Μιλώντας στο FoodLife, o Θανάσης Πολυζωίδης, αναφέρθηκε στον στόχο που προσπαθεί να επιτύχει η εταιρεία μέσα από τις υπερτροφές της: “Στόχος της εταιρίας μας είναι να μάθουμε στον κόσμο να τρώει λιγότερο αλλά πολυτιμότερα. Να ξεφύγουμε από την ποσότητα και να προσηλωθούμε στην ποιότητα. Αυτό είναι το μότο και ο στόχος μας”.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επιχείρηση εξαιτίας των συνθηκών, του αυξανόμενου κόστους και της αδυναμίας πραγματοποίησης μεγάλων επενδύσεων, η ΣΑΜΥΘΟΣ, σκοπεύει να δημιουργήσει και να κυκλοφορήσει στην αγορά νέα προϊόντα και νέες γεύσεις κατά το επόμενο διάστημα ενώ υπάρχουν σκέψεις και για επέκταση των δραστηριοτήτων της και σε άλλους τομείς.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις