H πρώτη ελληνική βιολογική και μαύρη λεμονάδα με την ονομασία «εvεnos».

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Mε έμπνευση από τη μαγεία και την ιστορία της αυθεντικής σπιτικής λεμονάδας, του πιο κλασικού παραδοσιακού αναψυκτικού, και επηρεασμένοι από τις ευεργετικές ιδιότητες του ενεργού άνθρακα, δύο συνοδοιπόροι από τον χώρο της εστίασης αποφάσισαν να δημιουργήσουν την πρώτη ελληνική βιολογική μαύρη λεμονάδα. Ο Κωνσταντίνος Μπάσης και ο Παντελής Μπακομιχάλης παρασκεύασαν την «εvεnos», αναμειγνύοντας σε αυτήν κορυφαίες ελληνικές πρώτες ύλες και προσθέτοντας ενεργό άνθρακα, ένα συστατικό το οποίο γνωρίζει τεράστια άνθηση στο εξωτερικό. Ο ενεργός άνθρακας έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός τα τελευταία χρόνια, λόγω της νέας τάσης που αναπτύσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια. Ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης είχε αναφερθεί πολλές φορές στις αντιοξειδωτικές και θεραπευτικές ιδιότητές του, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τον χρησιμοποιούσαν για να αποτοξινώνουν τον οργανισμό τους, ενώ οι Ινδοί για να εξυγιάνουν το πόσιμο νερό.

Προϊόν sugar free

Το διατροφικό αυτό trend χρησιμοποίησαν και οι ιδρυτές της «εvεnos», πριν από τρία χρονιά, με τη μαύρη λεμονάδα να καταλαμβάνει πλέον μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα προϊόντα της ελληνικής αγοράς. «Το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα της λεμονάδας μας οφείλεται στην προσθήκη του ενεργού άνθρακα ο οποίος προέρχεται από το κέλυφος ινδικής καρύδας και έπειτα από καύση γίνεται μια άοσμη μαύρη σκόνη. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι, σε σωστή δοσολογία, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στην καταπολέμηση του μετεωρισμού και των πρηξιμάτων, στη λεύκανση των δοντιών κ.α. Δεν είναι λοιπόν απλά μια τάση που έχει επανέλθει στο προσκήνιο, αλλά ένα αρκετά ευεργετικό συστατικό για τον άνθρωπο. Η συνταγή μας, βέβαια, εκτός από τον ενεργό άνθρακα, περιλαμβάνει και ελληνικές πρώτες ύλες, όπως βιολογικό μέλι από τον Ταΰγετο, ανθό αλατιού από το Μεσολόγγι και άλλα ελληνικά βότανα. Μάλιστα, η αξία της “εvεnos” είναι αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, κατέχοντας πιστοποιήσεις από κορυφαίους φορείς της EFSA σχετικά με τις ευεργετικές της ιδιότητες, αλλά και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό aCert, που πιστοποιεί ότι το προϊόν μας είναι 100% βιολογικό», λέει στο FoodLife ο ένας εκ των ιδρυτών της εταιρείας «Πίνουμε Ελλάδα», Κ. Μπάσης. Η «εvεnos» έχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες λεμονάδες που οφείλεται στο διαφορετικό χρώμα της, αλλά και στην ποιότητα των υλικών της. Οι δύο νεαροί επιχειρηματίες, έπειτα από μια μακρά περίοδο αναζήτησης προκειμένου να βρουν τα σωστά συστατικά με τα οποία θα παρασκεύαζαν τη λεμονάδα τους, συνεργάστηκαν με παραγωγούς από την ελληνική επικράτεια. Ετσι, η λεμονάδα παράγεται από κορυφαία συστατικά της υπαίθρου, όπως είναι το βιολογικό μέλι, το βιολογικό λεμόνι και το δενδρολίβανο, τα οποία συνθέτουν ένα 100% βιολογικό προϊόν με μηδενική προσθήκη ζάχαρης.

Επιτυχίες στη HORECA

Το κέντρο ενδιαφέροντος για τους επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού που αναζητούσαν πρωτοποριακά και υγιεινά προϊόντα έγινε η «εvεnos» στη HORECA. Συγκεκριμένα, στο περίπτερο της Tsaknakis Premium Brands -εισαγωγέας premium ποτών από όλη την υφήλιο- ο οποίος έχει αναλάβει την αποκλειστική διανομή της μαύρης λεμονάδας σε Ελλάδα και Κύπρο από το 2020, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την μαύρη λεμονάδα και να κατανοήσουν πλήρως τις ευεργετικές της ιδιότητες. «Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, η φετινή έκθεση σηματοδότησε το εφαλτήριο για την ανάκαμψη του κλάδου και αυτό φάνηκε και από την ψυχολογία τόσο των εκθετών όσο και των επισκεπτών. Η συνεργασία μας με την Tsaknakis Premium Brands είναι αυτή που έδωσε σε εμάς την απαραίτητη ώθηση για να διοχετευτούν τα προϊόντα μας σε όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και στην Κύπρο και για αυτό είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι» ανέφερε ο επιχειρηματίας.

Οι καλύτεροι πρεσβευτές

«Τα προϊόντα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του τόπου μας». Με αυτή τη φράση ο Κ. Μπάσης εξηγεί τον λόγο που αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη δική τους εταιρεία και να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα. Η ιστορία των δύο νεαρών επιχειρηματιών ξεκινά από τότε που εργάζονταν στον χώρο της εστίασης. Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της αγοράς, είχαν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους τη δημιουργία ενός «σπιτιού» μέσα στο οποίο θα υπάρχουν όλα τα ελληνικά αυθεντικά προϊόντα, ώστε με αυτό τον τρόπο να προβάλλονται ευκολότερα στις αγορές του εξωτερικού. «Όσο πληθαίνουμε τόσο δυναμώνουμε. Αυτή είναι η άποψή μας, γι’ αυτό και το “Πίνουμε Ελλάδα” ιδρύθηκε με σκοπό να έρθει πιο κοντά στους Έλληνες παραγωγούς και να αντιληφθεί όλα όσα χρειάζονται. Λίγο αργότερα γεννήθηκε και η δική μας ιδέα για την παρασκευή της “εvεnos”, με τον ενεργό άνθρακα, ωστόσο, να μπαίνει στη ζωή μας αρκετά νωρίτερα, αφού πρώτα τον εισαγάγαμε εμείς στην καθημερινότητά μας, με εξαιρετικά αποτελέσματα», καταλήγει ο επιχειρηματίας.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις