Τι δηλώνει στο FoodLife, ο Μανώλης Λεράκης για το νέο προϊόν της εταιρείας.

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Να κλείσει σε ένα μπουκάλι όλη τη δύναμη της Κρήτης κατάφερε ο Χανιώτης, Μανώλης Λεράκης με τον ίδιο να πρωτοτυπεί για ακόμη μία φορά δημιουργώντας όχι μόνο ένα 100% φυσικό βιολογικό ρόφημα από αβοκάντο αλλά ένα παγκοσμίως καινοτόμο κωδικό, ο οποίος ανήκει στη κατηγορία του απόλυτου διατροφικού trend των τελευταίων ετών. Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Avoel, γνωστός στην επιχειρηματική κοινότητα για το «πάντρεμα» των προϊόντων του, αφού έχει καταφέρει να  μεταποιήσει το φρέσκο αβοκάντο παίρνοντας όλα τα ευεργετικά στοιχεία του και να τυποποιήσει μια σειρά προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, παρουσίασε πριν από λίγες εβδομάδες στην FoodExpo, το πρώτο «Avocado smoothie». «Πρόκειται για ένα πλήρες προϊόν για το οποίο αισθάνομαι εξαιρετικά υπερήφανος. Αρχικά, να πω ότι δεν υπάρχει επεξεργασμένο το αβοκάντο σε κανένα smoothie στον κόσμο. Ήταν ανάγκη λοιπόν της αγοράς να δημιουργηθεί ένας πρωτεϊνούχος χυμός, από τον οποίο ο καταναλωτής θα μπορεί να πάρει τα καλά λιπαρά σε μεγάλες ποσότητες. Το smoothie περιέχει κατά 60% αβοκάντο, φυσικό λεμόνι, κρητικό μέλι, κανέλα, πιπερόριζα και βιολογική πρωτεΐνη αρακά» δηλώνει αποκλειστικά στο FoodLife, ο επιχειρηματίας της εταιρείας, Μ. Λεράκης.

Σύντομα στο εξωτερικό

Ο κρητικός χυμός βρίσκεται ήδη σε βιολογικά καταστήματα της Ελλάδας, και σύντομα θα φιλοξενείται στα ράφια καταστημάτων της Γαλλίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Σαουδικής Αραβίας. «Συγκεκριμένα την επόμενη Πέμπτη θα διοχετευτούν στο εξωτερικό οι πρώτες παλέτες των ενεργειακών χυμών» συμπληρώνει ο ίδιος. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα επιτεύγματα της εταιρείας είναι αυτά που έχουν εδραιώσει την Avoel στις αγορές του εξωτερικού. Ο επιχειρηματίας κατάφερε σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο να δημιουργήσει κάτι μοναδικό για το οποίο απέσπασε και την πρώτη διάκριση όσον αφορά το αβοκάντο. Πρόκειται για την αντιμετώπιση της ενζυματικής αμαύρωσης και της υποτροπής της οξείδωσης του λίπους με φυσικά μέσα, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών. «Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν δεν μαυρίζει δίνοντας τη δυνατότητα να παράγονται ετικέτες με μεγάλη διάρκεια ζωής. Οι Αμερικανοί έδιναν 30 έως 45 ημέρες ζωής στο συγκεκριμένο προϊόν, ενώ εμείς μέσω της επιστημονικής έρευνας που κάναμε κατορθώσαμε να το φτάσουμε στους 9 μήνες. Αυτό που θέλαμε είναι να μπορεί η σειρά προϊόντων μας με βάση το αβοκάντο να ταξιδέψει από το ένα άκρο του παγκόσμιου χάρτη στο άλλο. Παράλληλα έχουμε την μοναδικότητα στον κόσμο να επεξεργαζόμαστε αβοκάντο σε συσκευασία γυαλιού» σημειώνει ο Μ. Λεράκης. Η παραγωγή του σήμερα ανέρχεται στους 30 τόνους, με τη μισή να καταναλώνεται εντός των συνόρων και η άλλη μισή να εξάγεται στις διεθνείς αγορές. Μεταξύ των προϊόντων της εταιρείας συγκαταλέγονται τόσο τα ντρέσινγκ από αβοκάντο, τα ντιπ από αβοκάντο, όσο και πάστα αβοκάντο σε βαζάκι με μυρωδικά και λεμόνι, πάστα με φέτα, ελιά και ξύδι, αλλά και με μαύρη σοκολάτα.

Το αβοκάντο ως παρακαταθήκη

Ο νεαρός επιχειρηματίας κατάφερε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα κάνοντας μικρά και σταθερά βήματα. «Η σχέση μου με τον καρπό του αβοκάντο ξεκινάει από την παιδική μου ηλικία. Το 1971 ο πατέρας μου φτιάχνει τις πρώτες φυτείες αβοκάντο στα Χανιά και εγώ μαθαίνω τα πάντα γύρω από αυτό, από το να το καλλιεργώ μέχρι να το καταναλώνω» αναφέρει ο Μ. Λεράκης. Μηχανικός στο επάγγελμα ο ίδιος και με το επαγγελματικό του αντικείμενο να μην είναι πολύ κοντά σε αυτό που έχει σκεφτεί να δημιουργήσει αποφασίζει να συνδυάσει την καλλιέργεια του αβοκάντο που είχε παρακαταθήκη από τον πατέρα του και τις γνώσεις του πάνω στις πιστοποιήσεις ποιότητας, στον σχεδιασμό βιομηχανικών μονάδων και σε δεύτερο στάδιο στις μεταποιήσεις και τυποποιήσεις και να δημιουργήσει ένα προϊόν που δεν θα υπάρχει πουθενά στον κόσμο. «Όλα αυτά δεν θα είχαν υλοποιηθεί χωρίς την βοήθεια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να ακούσουν την ιδέα μου, να μη την κλέψουν και να με βοηθήσουν να την κάνουμε πράξη» αναφέρει ο Μ. Λεράκης, προσθέτοντας ότι «το αβοκάντο είναι ότι πιο θρεπτικό, υγιεινό και ζωογόνο υπάρχει στον πλανήτη, διότι προσφέρει τόσα πολλά οφέλη στην υγεία μας χωρίς να την επιβαρύνει ούτε με ένα αρνητικό στοιχείο».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις