Μετά τα μεσάνυχτα, εκατομμύρια μπουκάλια κρασιού ξεκινούν από τα μικρά χωριά της περιοχής του Beaujolais, προς το Παρίσι και στη συνέχεια στις υπόλοιπες χώρες σε όλο τον κόσμο

Η τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου κάθε χρόνο ανήκει στο διάσημο γαλλικό κρασί Beaujolais nouveau.

«Le Beaujolais nouveau est arrivé»: δηλαδή το φρέσκο Beaujolais έφτασε. Με αυτή τη φράση οι οινοπαραγωγοί της περιοχής Beaujolais στη Βουργουνδία της Γαλλίας,  κάθε χρόνο τέτοια μέρα, δίνουν το «σήμα» της  έναρξης του «ταξιδιού» του σε όλο τον κόσμο.

Μετά τα μεσάνυχτα, εκατομμύρια μπουκάλια κρασιού ξεκινούν από τα μικρά χωριά της περιοχής του Beaujolais, προς το Παρίσι και στη συνέχεια στις υπόλοιπες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η άφιξη του Beaujolais τόσο στη Γαλλία όσο και σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα συνδυάζεται με εορταστικές εκδηλώσεις.

Η ιστορία του

Το Beaujolais nouveau είναι ένα φρέσκο κρασί, κόκκινο αλλά με τις ιδιότητες του λευκού, που πίνεται μέσα σε μόλις λίγους μήνες. Προέρχεται από σταφύλια της ποικιλίας gamay τα οποία, βάσει νόμου, μαζεύονται με τα χέρια.

Δεν είναι ένα ακριβό κρασί, ωστόσο μέσα στα χρόνια ξεχώρισε και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές, με τους καταναλωτές πλέον να το περιμένουν με ανυπομονησία κάθε χρόνο, σχεδόν έναν μήνα πριν από Χριστούγεννα.

Όλα ξεκίνησαν το 1954 που καθιερώθηκε η φράση «le Beaujolais nouveau est arrivé».  Το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης προσέλκυσε η ιδέα να μεταφερθούν τα πρώτα μπουκάλια στο Παρίσι με αγώνα αυτοκινήτων. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 το «ράλι» αυτό είχε πλέον γίνει εθνική υπόθεση. Τις επόμενες δεκαετίες εξαπλώθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αργότερα στις ΗΠΑ και την Ασία.

Ο άνθρωπος ωστόσο που σύστησε το Beaujolais nouveau σε όλο τον κόσμο είναι ο οινοπαραγωγός George Duboeuf, επονομαζόμενος ως και «Πάπας του Beaujolais» ο οποίος ταξίδεψε από άκρη σε άκρη της γης για να προωθήσει την παραγωγή του.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις