Το ξηρό κρασί είναι μια φράση που χρησιμοποιείται και ακούγεται τόσο συχνά στη βιομηχανία του κρασιού.

Τι σημαίνει όμως πραγματικά ο όρος “ξηρό κρασί”; Ουσιαστικά, ξηρό κρασί είναι κάθε κρασί που του λείπει η αισθητή γλυκύτητα. Ωστόσο, η πραγματική απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι λίγο πιο περίπλοκη.

Όταν οι άνθρωποι λένε “ξηρό” κρασί, γενικά αναφέρονται στην ιδέα ότι ένα κρασί έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και δεν έχει τα απαραίτητα φρούτα για να υποστηρίξει την οξύτητα ή τις τανίνες. Η ξηρότητα ενός κρασιού προκαλείται από έναν συνδυασμό παραγόντων και ποικίλλει ανάλογα με το είδος του κρασιού.

Τι σημαίνει ο όρος “ξηρό κρασί”

Λευκά Κρασιά

Τα επίπεδα σακχάρου είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τα επίπεδα ξηρότητας στα λευκά κρασιά. Η παρουσία γλυκύτητας σε ένα κρασί σε συνδυασμό με επίπεδα οξύτητας συμβάλλουν στο τελικό επίπεδο ξηρότητας ενός κρασιού. Η υψηλή οξύτητα σε ένα λευκό κρασί μπορεί να αφήσει το στόμα σας ξηρό.

Κόκκινα Κρασιά

Τα κόκκινα κρασιά είναι ξηρά λόγω των επιπέδων τανίνης. Οι τανίνες προέρχονται από τους μίσχους, τις φλούδες και τους σπόρους του σταφυλιού που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του κρασιού. Είναι το στοιχείο της υφής που «στεγνώνει» το στόμα κατά την κατανάλωση κόκκινων κρασιών. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα μη ωριμασμένων τανινών σε ένα κρασί, τόσο πιο ξηρό θα είναι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα νεότερα κόκκινα κρασιά είναι πιο πικρά από τα παλαιωμένα κόκκινα κρασιά, οι τανίνες δεν είχαν το χρόνο να μαλακώσουν. Τα επίπεδα σακχάρου είναι, φυσικά, ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην ξηρότητα ενός κόκκινου κρασιού.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις